Jan Greven

Het idee komt uit München. Ooit maakte ik daar een stadswandeling langs adressen waar Adolf Hitler gewoond had. Niets aan die huizen herinnerde aan toen. Dat trof me. Dat huizen met zo’n geschiedenis weer gewone huizen zijn.

Zou zoiets ook in ons dorp aan de hand zijn? Prachtige lanen, fraaie huizen, heftig verleden, niets van te zien? Ik moest denken aan het huis van A.M. de Jong, toen een beroemd schrijver, op de Professor van Reeslaan. In oktober 1943 was hij zomaar doodgeschoten in de hal van zijn huis. 

Ik ging op zoek. Gelukkig kreeg ik hulp van Gerbe van der Woude. Oud-gemeenteambtenaar met een schat aan kennis. Het huis van A.M. de Jong was het enige huis met geen oorlogsgeschiedenis. Op de Melkweg was een bom gevallen. In de Dorpsstraat had een Joodse onderduiker gezeten. Op de Korte Vliegweg was stenguninstructie gegeven. Op het Fransepad was iemand bij een overval doodgeschoten. Het was ongelofelijk wat er allemaal loskwam. Ons dorp! Zulke gewone, keurige huizen. Zoveel drama en verdriet!

We maakten er een boek van voor kinderen van groep acht en de brugklas. In het boek een kaart. Je kunt een fietstocht maken. Telkens even stilstaan: hier was het! Je leert je dorp kennen. Hetzelfde dorp. Toch heel anders. Niets is vanzelfsprekend. Deze boeken worden (wanneer dat weer mogelijk is) door de burgemeester overhandigd aan alle groep 8 basisschoolkinderen in Blaricum.

Jan Greven

boekomslag 'Op het oog gewone huizen'
Jan Greven & Gerbe van der Woude, Op het oog gewone huizen. Langs Blaricumse adressen en hun verhalen uit de jaren ’40 – ’45. Tweede druk. Verkrijgbaar bij de boekhandel.