Koninklijke onderscheiding voor Frans Cornelis

Afgelopen zaterdag, 27 augustus, is de heer F.C. Cornelis uit Blaricum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Cornelis kreeg de onderscheiding onder andere voor zijn grote inzet en betrokkenheid in de roeisport en zijn inzet voor duurzaam ondernemen.

Locoburgemeester Anne-Marie Kennis reikte de onderscheiding en de bijbehorende versierselen uit ter gelegenheid van het afscheid van de heer Cornelis als voorzitter van de Nederlandse Roeibond.

Overzicht
De heer Cornelis was van 2000 tot 2007 voorzitter van de Hilversumse Roeivereniging Cornelis Tromp. Onder zijn leiding zijn de Tromp Boat Races uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse roeiwedstrijden.

In 2007 werd de heer Cornelis bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Hij was in beginsel voornamelijk verantwoordelijk voor de werving van sponsoren. De heer Cornelis is er in geslaagd om grote sponsoren voor de sport te boeien en te binden. Hierdoor kan de roeisport zich blijven ontwikkelen tot een bredere en meer bekende sport, welke toegankelijk is voor alle leeftijdsgroepen en waarbij de top kan concurreren op Olympisch niveau.

Onder aanvoering van de heer Cornelis is het bestuur van de Roeibond geprofessionaliseerd, wat heeft geleid tot het werken volgens de NOC*NSF code Goed Sportbestuur. Ook heeft de heer Cornelis de dopingcontrole op deskundige wijze ingevoerd in het reglement van de KNRB.

Sinds 2013 is de heer Cornelis voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Roeibond. Hij heeft veel energie gestoken in de realisatie van een nieuw trainingscentrum voor de top roeiers, aan de Bosbaan in Amsterdam. In augustus 2014 werden de wereldkampioenschappen Roeien op de Bosbaan in Amsterdam gehouden. De heer Cornelis heeft de verantwoordelijkheid van de organisatie van dit evenement op zich genomen. Tijdens deze kampioenschappen bracht de Koninklijke familie een onverwacht bezoek.

Naast zijn inzet bij de Roeibond is de heer Cornelis sinds 2005 actief betrokken bij de Sustainablilty-Roundtable groep. Tijdens deze rondetafelgesprekken wordt gesproken over mogelijke nieuwe wijzen van bedrijfsvoering waarin duurzame bedrijfsvoering in de toekomst kunnen ontwikkelen zonder dat de mensen, het milieu of de economie in gevaar komen. Door de inzet van de heer Cornelis is dit initiatief uitgegroeid tot ‘milieudenken’ op grote schaal.

Uitreiking