Omwisselen trekkercertificaat voor 1 juli 2016

Bent u in het bezit van een trekkercertificaat én heeft u geen rijbewijs voor de auto? Zorg er dan voor dat u vóór 1 juli 2016 uw trekkercertificaat laat omwisselen voor een rijbewijs.

Heeft u een geldig autorijbewijs met afgiftedatum van voor 1 juli 2015 en bent u minimaal 18 jaar? Dan krijgt u tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2025 het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende vernieuwing van uw rijbewijs.

Wat te doen?

  • Ga naar het gemeentehuis om een ‘eigen verklaring’ op te halen of vraag het digitaal aan. Het ingevulde en ondertekende formulier kan je sturen naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
  • Vul het formulier in van de RDW (via website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer).

Het ingevulde en ondertekende formulier stuur je samen met het originele trekkercertificaat én een kopie van een geldig identiteitsbewijs naar de RDW.

Wanneer u een positieve beoordeling van de RDW en het CBR per post hebt ontvangen, kunt u het rijbewijs aanvragen bij de gemeente. U krijgt dan een rijbewijs met alleen de categorie T erop.

Wissel op tijd om
De aanvraag voor een categorie T op het rijbewijs moet voor 1 juli 2016 ingediend zijn bij de gemeente. Het is anders niet meer mogelijk om uw trekkercertificaat om te wisselen. De RDW raadt u aan om op tijd de omwisseling aan te vragen. Mocht u toch te laat zijn, dan is opnieuw een theorie- en praktijkexamen te doen voor de trekker, de enige manier om alsnog een rijbewijs voor categorie T te krijgen. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR.