Koninklijke onderscheiding voor Frits Strietman

Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Strietman heeft de onderscheiding gekregen voor zijn grote inzet voor Kinderfonds MAMAS. Daarnaast heeft de heer Strietman een grote bijdrage geleverd aan de bewustwording van klimaatverandering in Nederland en aan de ontwikkeling van de Nederlandse entertainmentsindustrie als exportproduct. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch reikte de onderscheiding en de bijbehorende versierselen gisteren (26 september) uit bij het symposium, waar de heer Strietman afscheid nam als directeur van Kinderfonds MAMAS.

Overzicht

De heer Strietman werkte van 1980 tot 1990 bij de NRCV als manager jongerenbeleid en later als hoofd Markering en Ledenwerving. Hij had de taak om de NCRV te verjongen. Binnen twee jaar haalde de heer Strietman 75.000 jonge leden binnen. Tevens was hij grondlegger van het jeugd-omroepblad Paperclip. In 1990 maakte de heer Strietman de overstap naar het Wereld Natuurfonds en ging aan de slag als directeur Marketing en Fondsenwerving. Met name door de innovatieve fondsenwervende activiteiten die de heer Strietman ontwikkelde, is het WNF gegroeid. Zo bedacht hij in het kader van het 30 jarig bestaan van het WNF, de 28 uur durende TV Marathon ‘Geef om de Natuur’ met Zijne Hoogheid Prins Bernard en André van Duin. Dit leverde in één dag ruim 225.000 nieuwe donateurs op. Hiervoor ontving de heer Strietman de onderscheiding Ridder in de Orde van de Gouden Ark.

Vervolgens werd de heer Strietman in 1996 Business Development Manager bij Endemol International. Na twee jaar werd hij benoemd tot directeur van Stage Holding. Hij heeft onder andere een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse entertainmentindustrie als exportproduct.

De heer Strietman is tevens sinds 2001 lid van het Executive Committee van Peace Parks Foundation (PPF). De PPF is destijds opgericht op initiatief van Zijne Hoogheid Prins Bernard en Nelson Mandela om grensoverschrijdende natuurgebieden in Zuid-Afrika op te zetten en te beheren.

Van 2007 tot 2013 was de heer Strietman directeur van het HIER Klimaatbureau. Hij was onder andere de drijvende kracht achter het evenement Live Earth Alert in 2007. Dit was een gezamenlijk evenement van het HIER Klimaatbureau en de publieke omroep om aandacht te vragen voor klimaatproblemen.

Daarnaast heeft de heer Strietman van 2006 tot 2012 zich belangeloos ingezet als bestuurslid van het Nelson Mandela Kinderfonds. Hij zette zich in op het gebied van marketing, communicatie en fondsenwervende activiteiten. Tevens heeft hij een applicatie geïnitieerd en opgesteld voor de financiering van een operatievleugel in het Red Cross Children Hospital in Kaapstad zodat jaarlijks 25% meer kinderen chirurgisch behandeld konden worden.

In 2010 veranderde het beleid van het Nelson Mandela Kinderfonds in Zuid-Afrika. Het Nederlandse bestuur kon zich hiermee niet verenigen en er werd besloten om onder Kinderfonds MAMAS verder te gaan. Sinds 2012 is de heer Strietman directeur van Kinderfonds MAMAS. Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen en vrouwen in Zuid-Afrika die in armoede leven. Vanuit Kinderfonds MAMAS heeft de heer Strietman diverse projecten opgezet om deze kinderen en vrouwen een helpende hand te bieden. Onder zijn bezielende leiding heeft Kinderfonds MAMAS ruim 43.000 donateurs geworven door de uitvoering van deze projecten. Zo’n 40.000 kinderen in Zuid-Afrika krijgen nu de dagelijkse zorg die ze nodig hebben.

Frits Strietman

Foto: Aldo Allessie