Koninklijke onderscheiding voor Simone Kleinsma

Zij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Zij krijgt de onderscheiding vanwege haar grote betekenis voor de Nederlandse toneel-, musical- en televisiewereld. Zij weet met haar intense rolvertolking het publiek te raken. Er is veel waardering voor haar professionaliteit en de manier waarop zij jonge acteurs begeleidt. Ook zet mevrouw de Graef-Kleinsma (hierna: Simone Kleinsma) zich al jaren belangeloos in voor diverse goede doelen.

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch reikte de onderscheiding en de bijbehorende versierselen zondag 30 september uit in het DeLaMar theater uit na de feestelijke voorstelling ter gelegenheid van het eenjarig jubileum van de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt, waarin Simone Kleinsma de titelrol speelt.

Overzicht

Theater
Simone Kleinsma staat al meer dan veertig jaar op het toneel. Zij studeerde aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam, waar ze al op negentienjarige leeftijd de Pisuisse Prijs ontving, die wordt toegekend aan de meest veelbelovende eindexamenleerling. Mevrouw Kleinsma begon haar carrière bij Gerard Cox in het cabaretprogramma Niemand Weet Dat Ik Repelsteeltje Heet en tussen 1980 en 1986 speelde ze in drie achtereenvolgende musicals van Jos Brink en Frank Sanders: Maskerade, Amerika, Amerika en Evenaar. Zij was twee seizoenen lang te zien in De André van Duin Revue. Daarna volgden hoofdrollen in musicals als Sweet Charity, Les Misérables, Funny Girl, Sweeney Todd, Joe-De Musical, Chicago, Fosse, MAMMA MIA!, Sunset Boulevard, Next to Normal, Sister Act en Moeder, Ik Wil Bij De Revue. Mevrouw Kleinsma maakte haar toneeldebuut in One Flew Over the Cuckoo’s Nest en speelde Judy Garland in het toneelstuk Aan het einde van de regenboog. Mevrouw Kleinsma maakte bovendien drie succesvolle soloprogramma’s waarmee zij door het land reisde: Simone-Songs From The Heart, Simone’s Songbook en Simone!.

Televisie en film
Op televisie speelde mevrouw Kleinsma van 1997 tot 2006 de hoofdrol in Kees & Co, de succesvolle comedyserie waarvan onlangs bekend werd dat er een nieuw seizoen komt. Op het witte doek speelde zij rollen in de films Verliefd op Ibiza, Toscaanse Bruiloft en Dorst.

Recordings
Samen met Paul de Leeuw scoorde Simone Kleinsma een Top 40-hit met het nummer ‘Zonder Jou’. Simone Kleinsma bracht twee solo cd’s uit, ’n Deel Van Mij en Met Open Ogen. Ook bracht zij de cd/dvd Simone Kleinsma sings Doris Day uit. Van haar drie solovoorstellingen verschenen eveneens succesvolle cd’s.

Prijzen
Simone Kleinsma won in haar carrière diverse prijzen. Zo ontving zij vijf Musical Awards voor haar rollen in MAMMA MIA!, Sunset Boulevard, Moeder, Ik Wil Bij De Revue en recentelijk voor haar rol in Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. Ook ontving zij een Musical Award voor haar theaterprogramma Simone – Songs From The Heart. In 1999 kreeg mevrouw Kleinsma een Academy Award voor Beste Comedy Actrice voor haar rol in de tv-serie Kees & Co. Voor haar bijdrage aan de kleinkunst in Nederland kreeg zij in 2001 de Gouden Harp en zij mocht in 2015 de Johan Kaart Prijs in ontvangst nemen. Uit handen van Joop van den Ende kreeg Simone Kleinsma de unieke zilveren sigarettenkoker; een wisseltrofee voor haar verdienstelijke carrière. Tijdens het Musical Awards Gala 2017 ontving zij bovendien de prestigieuze Musical Oeuvre Award.

Goede doelen
Ook verleent Simone Kleinsma haar medewerking aan vele goede doelen, zoals het Rode Kruis Gala, ALS fundraising, Alzheimer Nederland, KNGF, het Rozengala, With love bij Ferre, de Vereniging van Huntington, het Aidsfonds en de Holland America Foundation, waarvoor zij belangeloos optredens verzorgt tijdens speciale inzamelingsacties. Daarnaast verleent zij scholarships voor uitwisselingsprogramma’s van buitenlandse studenten.

Koninklijke onderscheidi  
Koninklijke onderscheiding

Foto's: Roy Beusker