Burgemeesters Gooi en Vechtstreek roepen kabinet in brief op tot bieden van perspectief

De burgemeesters van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek hebben samen een brief gestuurd aan Mark Rutte waarin zij een klemmend beroep doen op het kabinet om perspectief te bieden aan de Nederlandse samenleving. De gevolgen van de coronapandemie begint steeds meer zijn tol te eisen voor de maatschappij.

Wij als burgemeesters uit de Gooi en Vechtstreek merken dat de rek eruit is. Het geloof en het vertrouwen is weg. Bij vele bewoners en ondernemers staat het water aan de lippen, zeggen de burgemeesters.

In de brief stellen de burgemeesters dat de coronacrisis niet meer alleen een gezondheidscrisis is, maar steeds meer een maatschappelijke crisis die ernstige en langdurige gevolgen met zich meebrengt.

Wij doen daarom als burgemeesters een dringende oproep om al op zeer korte termijn de huidige maatregelen te heroverwegen en met een alternatief pakket aan maatregelen te komen. Kom zo snel als mogelijk met een duidelijk perspectief en concrete handvatten, aldus de burgemeesters van Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren.

Verbinding met de samenleving behouden

Tijdens de pandemie was er sprake van solidariteit en volgde de maatschappij de coronamaatregelen op. De conclusie is dat de rek eruit is. Ondernemers, sportscholen en verenigingen, zelfstandigen en bedrijven uit de niet-essentiële sector zijn hard getroffen. Maar ook ouderen, studenten, alleenstaanden en ouders met kinderen hebben het door de huidige lockdown zwaar te verduren stellen de burgemeesters.

Ook de steunmaatregelen bieden geen soelaas meer, omdat men de afgelopen periode toch een minimale omzet heeft gehad. Startende ondernemers vallen sowieso buiten de boot of komen niet in aanmerking voor steunmaatregelen. Wij staan als lokale bestuurders nog steeds achter het uitgangspunt ‘samen tegen corona’. Maar willen, in afstemming met landelijke overheid, de verbinding blijven behouden met de samenleving.

Bekijk ook de volledige brief