Je ziet het niet, maar het is er wel… gezondheidsschade, rook- en geuroverlast van houtstook

Nu het kouder wordt, gaan op veel plekken de houtkachels en open haarden weer aan. Door de gestegen gasprijs neemt de verkoop van hout, houtkachels en haarden toe.

De rook die bij houtstook dan wel haardvuur vrijkomt, bevat schadelijke stoffen die luchtvervuiling veroorzaken. Ook zorgen de schadelijke stoffen voor schade aan de omgeving en aan de gezondheid van uzelf en huisgenoten. Zelfs wanneer de rook niet te zien is. 

Overlast

Wist u dat ongeveer één op de drie Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en benauwd voelen door astmatische reactie van de luchtwegen, en het dicht moeten laten of zelfs dichtplakken van ramen en ventilatieroosters.

Stook wijs

Als u de komende tijd de haard gaat gebruiken dan kunt u de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen door de manier waarop u hout stookt. Gebruik uitsluitend gedroogd hout. Bij windstil of mistig weer zal de luchtvervuiling plaatselijk weer hoog oplopen. Dan zou u geen haard moeten aandoen. Kijk altijd vooraf op de Stookwijzer (www.stookwijzer.nu) wanneer u gaat stoken en stook nooit bij een stookalert. Informeer ook eens in de buurt of men last heeft gehad van uw houtrook en kom in gesprek. 

Meer informatie?

Op www.stookwijzer.nu vindt u informatie over de weersomstandigheden. Ook op onze website www.blaricum.nl/houtrook vindt u meer informatie.