Kerstverlichting in de openbare ruimte in de Blaricummermeent

De feestdagen staan voor de deur. Traditiegetrouw hangt de gemeente in deze periode in de openbare ruimte (op straat en langs bruggen) kerstverlichting op. Bij de voorbereidingen hiervoor ontdekte de gemeente dat de kerstverlichting in de Blaricummermeent helaas niet veilig is. Om onveilige situaties te voorkomen, is er daarom besloten om dit jaar geen kerstverlichting aan te sluiten. Dat vinden we bijzonder jammer voor iedereen die zo geniet van de wintersfeer.

Waarom is de kerstverlichting niet veilig?

Een aantal aansluitpunten (vooral bij of in de lantaarnpalen) blijkt niet op de juiste manier aangesloten voor dit doel. Op een aantal plekken mist bijvoorbeeld een geschikte aardlekschakelaar. Dit is voor de normale buitenverlichting geen groot probleem, maar voor de combinatie met het aansluiten van de kerstverlichting wel. Zeker omdat de kerstverlichting niet helemaal waterdicht is.

Is er nagedacht over een alternatief?

Er is geprobeerd om onder andere snel de juiste aardlek onderbrekers aan te laten brengen. Helaas gaat dat door de levertijden en personeelsgebrek bij de betreffende bedrijven niet lukken. 

Waarom hangen jullie de kerstverlichting niet gewoon op, er is nog nooit iets mis gegaan?

Er is tot nog toe, voor zover wij weten, nooit iets ernstig mis gegaan met de kerstverlichting. Hoewel de kans daarop klein is, is het verstandiger dit risico niet te nemen. We moeten er niet aan denken dat er bijvoorbeeld na een ongewoon zware stortbui toch iets mis zou gaan. Dat willen we voorkomen.

Hoe zit het volgend jaar? Komt de kerstverlichting dan weer terug?

Ondertussen wordt de schakeling aangepast zodat we volgend seizoen alle aansluitingen ruim op tijd en volgens veiligheidsnormen beveiligd hebben. Volgend jaar kunt u de kerstverlichting dus weer verwachten.

We vragen uw begrip

Kerstverlichting geeft sfeer aan de openbare ruimte. Wij vinden het bijzonder jammer dat we dit jaar deze wintersfeer moeten missen. We vragen uw begrip voor het besluit om geen veiligheidsrisico´s te nemen.