Koninklijke Onderscheiding voor Prof. dr. Haas

Prof. dr. Felix Haas ontving op donderdag 16 december 2021 uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding.

Een bijzondere onderscheiding en wel die van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Felix Haas ontvangt deze onderscheiding in zijn hoedanigheid als hoogleraar congenitale cardio-thoracale chirurgie aan het UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Voor de onderscheiding van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw komen personen in aanmerking met exceptionele verdiensten voor de samenleving, groter dan van hem of haar verwacht mocht worden. Het kernwoord is ‘exceptioneel’, oftewel personen met een talent die een briljante prestatie leveren. 

Wilhelmina Kinderziekenhuis 

Felix Haas werkt vanaf 2004 als afdelingshoofd van de congenitale hartchirurgie bij UMC Utrecht, het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Onder zijn leiding is het kinderhartcentrum uitgegroeid tot een expertisecentrum voor kinderen met een complexe aangeboren hartafwijking. Prof. dr. Felix Haas heeft bijna 5.000 hartoperaties geleid en enorm veel kinderlevens gered, waarmee de gezinnen compleet zijn gebleven. Bij bijna 1.000 kinderen werd de operatie uitgevoerd in de eerste 28 dagen na de geboorte. Zonder deze operatie zouden deze kinderen het niet hebben overleefd. Het werk van Felix Haas is baanbrekend en uniek in Nederland.

Wetenschap

Naast het redden van vele kinderlevens, heeft Felix Haas een wetenschappelijke bijdrage geleverd aan het vakgebied van congenitale cardio-thoracale chirurgie. Zo heeft hij aan 48 wetenschappelijke artikelen bijgedragen. De opgedane kennis wordt zo overgedragen aan toekomstige kinderhartchirurgen.

Turkmenistan 

Prof. dr. Felix Haas is pionier in zijn vakgebied en internationaal erkend. Ook in Turkmenistan hebben vele kinderen een betere kans op overleven gekregen.  

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Voor deze exceptionele verdiensten voor de samenleving ontvangt Prof. dr. Felix Haas de onderscheiding van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch reikte op 16 december de versierselen uit die horen bij deze onderscheiding. Dat gebeurde in klein gezelschap vanwege de aangescherpte Coronamaatregelen. 

 

Portretfoto Prof. dr. Felix Haas