Onthulling beeld van Jan Hamdorff

Op vrijdag 7 oktober onthulde de burgemeester van Laren, samen met de burgemeester van Blaricum, het gerestaureerde beeld van Jan Hamdorff op de Brink. Het beeld staat op een eervolle plek in Laren.

Wie was Jan Hamdorff?

Jan Hamdorff (1860-1931) was in Laren op veel terreinen actief. Hij was een gedreven hotelier, makelaar, kunsthandelaar, raadslid en wethouder. Naast dit alles was zijn passie kunst. Zonder Jan Hamdorff waren de dorpen Laren en Blaricum niet gegroeid tot de kunstenaarsdorpen in de eerste helft van de twintigste eeuw. In zijn hotel Hamdorff vonden dikwijls exposities plaats van de kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum.

Restauratie

Ter erkenning van de verdiensten van Jan Hamdorff voor Laren en Blaricum heeft beeldhouwer Gerard Hoppen (1885-1959) hem in steen vereeuwigd. Dit zandstenen beeld is beschadigd geraakt en staat in een kleine ruimte in het Jan Hamdorffcomplex.

De stichting “Jan Hamdorff in Brons” met als initiatiefnemer Hans Brölmann heeft de restauratie van het stenen beeld op zich genomen en een kopie laten gieten. Fotografe Marja van Hest heeft de restauratie en de totstandkoming van het beeld uitvoerig in beeld gebracht.

Plaquette met QR-code

Het beeld krijgt een plaquette en QR-code met uitleg over Jan Hamdorff en wat hij heeft betekend. Het is te zien op de Brink nabij de Coeswaerde, daar kijkt hij uit op waar vroeger zijn hotel met het alom bekende “kroegje” als Clubhuis van de kunstenaars stond.

Onthulling beeld Jan Hamdorff door burgemeester Nanning Mol en Joan de Zwart-Bloch

Beeld Jan Hamdorff