Recreatie en toerisme

Een dorp met een vriendelijk, open karakter. Met aparte winkeltjes en volop gezellige horecagelegenheden. Omgeven door water en heidevelden, mooie bouwlanden en bossen. Blaricum heeft eigenlijk alles voor recreanten en toeristen.

Open karakter

Blaricum is een dorp met een vriendelijk, open karakter. Het dorp grenst enerzijds aan het water en wordt anderzijds omgeven door heidevelden, mooie engen en bossen. Blaricum ligt midden in het groen en doet haar agrarische geschiedenis nog altijd eer aan. De oude boerderijen in het dorpshart herinneren aan tijden dat landbouw de voornaamste bron van bestaan was. De prachtige villa’s eromheen wijzen op een rijke historie. 
 

Oude dorp

Wie het oude dorp van Blaricum inrijdt, ziet direct de boerderijen met de rieten daken. Een aantal van deze boerderijen is van bekende kunstenaars en idealisten geweest. Blaricum kent een grote hoeveelheid architectonische waardevolle panden gebouwd door bekende architecten. Kenmerkend voor het oude dorp zijn ook de kronkelweggetjes, de arbeiderswoningen en de prachtige groene hagen. Ook de akkers met rogge en boekweit bieden een fraaie aanblik. 

Centraal in het oude dorp staan de muziektent en de erfgooiersboom, een bijzondere herinnering aan het erfgooiersverleden van de gemeente. 
 

Natuur

Water, bos, heide, Blaricum heeft het allemaal. Geniet op het strand langs het Gooimeer (bij de Stichtse Brug) of van het rustgevende geluid van ruisende bomen in het Warandepark. Ook een wandeling over de Blaricummerheide is de moeite waard. Hier vindt u niet alleen de schaapskooi, ‘bewoond’ door een kudde van ongeveer 40 schapen, maar ook het hoogste punt van het Gooi: de Tafelberg (36,4 m boven NAP). 
 

Winkels en horeca

Blaricum heeft goede en gezellige horecagelegenheden, leuke en aparte winkels en een ijssalon die door het IJscentrum Wageningen en de sector Fastservice van Koninklijke Horeca Nederland is uitgeroepen tot IJssalon van 2009. Ook de smederij van de meest klantvriendelijke ondernemer van 2008 vindt u in Blaricum.