15 april 15.45 uur: Corona en sport

Volg op deze pagina de laatste ontwikkelen bij sport.

We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM. De meest recente informatie en vragen en antwoorden over het coronavirus vindt u bij de Rijksoverheid

Sportaccommodaties gesloten

Alle sporthallen en -parken, zwembaden en gymzalen zijn gesloten tot en met 28 april 2020. Ook alle voetbalkooien, fitnesstoestellen en maneges zijn dicht. Wanneer de locaties weer open gaan, is op dit moment onbekend. Zodra daar informatie over beschikbaar komt, zetten wij het op deze webpagina.

Sporten en bewegen in de openbare ruimte

Door het sluiten van sportfaciliteiten wijken sporters uit naar de openbare ruimte. Volg ook hierbij de richtlijnen en adviezen van het RIVM en NOC*NSF. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen buiten spelen, maar houdt u daarbij ook altijd aan de richtlijnen van het RIVM .  

Toegangsverbod sportvelden

Recreatief gebruik van de sportvelden is niet toegestaan. Het bestuur van de Veiligheidsregio ziet ondanks deze sluiting dat inwoners gebruik maken van deze velden. Omdat ook hier vaak te veel personen te dicht op elkaar staan, vindt er meer controle en handhaving op deze plekken plaats.

Andere manieren van sport

Kijk op de website van Sportief en Gezond BEL voor beweegoefeningen in tijden van corona of volg Sportief en Gezond BEL op Facebook: @sportiefengezondbel 

Informatie voor sportaanbieders 

Op www.nocnsf.nl is informatie voor sportverenigingen te vinden en op www.sportengemeenten.nl is voor sportaanbieders een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden te vinden. Sportaanbieders die meer willen weten over de eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro, kunnen kijken op www.rvo.nl/tegemoetkomingcorona. Lees verder voor meer informatie voor sportaanbieders in de BEL-gemeenten:

Informatie voor sportaanbieders in BEL-gemeenten

Moet ik de zaalhuur blijven betalen, nu we niet kunnen sporten?

In de BEL-gemeenten zijn diverse maatschappelijke accommodaties. Deze zijn in een eigen beheersstichting vormgegeven. Dat betekent dat zij zelf aan zet zijn als het gaat om de inning van zaalhuur. Uiteraard houden we wel een vinger aan de pols en zullen we ze ondersteunen waar mogelijk. De gemeente is in overleg met de beheerders en wij adviseren om waar mogelijk zoveel mogelijk inkomsten en uitgaven door te laten lopen. We wijzen erop dat we alleen samen de accommodaties en verenigingen overeind kunnen houden. Daarom is onze richtlijn, zoveel mogelijk blijven door betalen. Uiteraard kunnen wij ons voorstellen dat er maatwerk nodig is in deze tijden. We adviseren daarom om zelf contact op te nemen met de verhuurder voor zover dat nog niet is gedaan.

Moeten we als vereniging contributie (blijven) incasseren of retourneren?

In de BEL-gemeenten nemen we het standpunt in dat we de kosten die we met z’n allen maken, zoveel mogelijk met z’n allen dragen.  Om die reden adviseren we de verenigingen (conform landelijke richtlijnen) om in overleg te gaan met de eigen leden en vooralsnog de contributie gewoon te blijven innen. De hoogte is ook door de leden zelf vastgesteld. De kosten lopen bovendien door, of zijn zelfs hoger. Als deze crisis ook nog na mei aanhoudt, dan kunnen de verenigingen op dat moment bekijken en met de leden bespreken of dat dan nog steeds de juiste keuze is. Op de website sportknowhowXL is uitgelegd welke rechten en plichten verenigingen en leden hebben voor de contributie-inning.

Hoe om te gaan met de contributies die nog betaald moeten worden?

Hierop kunnen we geen richtlijn aanwijzen. Het is per vereniging en activiteit maatwerk om wel of niet de contributie te gaan innen.
Over het algemeen geldt dat als de contributie deel uitmaakt van het hele seizoen (bijv. als er per kwartaal betaald wordt) de contributie geïnd mag blijven worden. 
Bij contributies die vooruit betaald moeten worden (bijv. voor een zomercompetitie) ligt dat geheel aan de afspraken die de verenigingen zelf maken met de leden.

Mogen vrijwilligers en externe partijen op het park komen om veld/baanonderhoud te doen?

Zolang wordt voldaan aan de richtlijnen van het RIVM (max. 3 personen bij elkaar, en houdt 1,5 meter afstand) is het mogelijk om het reguliere onderhoud te blijven uitvoeren.
Voor de paardensportvereniging is in overleg met de vereniging een uitzondering gemaakt.  

Clinics en buurtsportactiviteiten

Alle schoolsport- en buurtsportactiviteiten komen te vervallen vanwege de landelijke maatregelen die gelden tot en met 28 april 2020. We maken uitzonderingen voor kleinschalige sportactiviteiten voor kinderen van ouders uit vitale beroepen (zoals zorg en hulpverlening).

Vragen?

We kunnen ons goed voorstellen dat er vanuit de verenigingen of leden op dit moment nog aanvullende vragen zijn. Schroom niet om ze te stellen. Wij zijn bereikbaar via yorun.vankasteel@belcombinatie.nl of via dennus.ligter@belcombinatie.nl