17 december 15.30 uur: Vragen en antwoorden voor detailhandel in BEL-gemeenten tijdens lockdown
De lockdown vanaf dinsdag 15 december 2020 tot ten minste dinsdag 19 januari 2021 heeft gezorgd voor de tijdelijke sluiting van veel winkels. Hieronder een aantal vragen en antwoorden over welke winkels open mogen zijn en de regels die daarbij gelden.
Voor alle gevallen waarin een winkel (deels) geopend mag zijn, diensten mogen worden geleverd, etcetera, blijven de regels gelden over veilige afstand, hygiënemaatregelen en de overige regels en zorgplichten. Deze regels zijn te vinden in de wet- en regelgeving:
- Minsteriele regelingen en de wijziging daarop
- Tijdelijke wet maatregelen COVID-19
- Regeling aanvullende mondkapjesverplichtingen COVID-19
- Website Rijksoverheid
Tot hoe ver reikt deze definitie?
Alle winkels die in hoofdzaak levens/voedingsmiddelen verkopen. Dat betekent dat dus ook chocoladewinkels, patisserie etc geopend mogen zijn.
Vallen wijnwinkels en slijterijen onder deze definitie?
Ja, deze mogen ook geopend zijn.
Mag een winkel, waarin deels producten worden verkocht of diensten worden geleverd die onder de uitzonderingen vallen, open blijven? Zoals een warenhuis of tuincentrum met dierenvoeding?
Dat mag alleen onder bepaalde voorwaarden.
Toelichting: Een winkel mag alleen open zijn als er in hoofdzaak (meer dan 70% omzet, pre-lockdown) levensmiddelen, drogisterijartikelen zoals zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen – niet zijnde cosmetica en parfums - , en schoonmaakmiddelen en diervoeding worden verkocht.
Let op! Bovenstaande geldt alleen voor winkels waar op het moment van ingaan van de maatregelen (15 december 2020) bovenstaande situatie al feitelijk en voor langere tijd bestond.
Het is dus niet toegestaan dat winkels nu het assortiment/bedrijfsvoering gaan uitbreiden/aanpassen om zo vanaf heden aan bovenstaande te kunnen voldoen.
Winkels voor onderhoud en reparaties
Op dezelfde wijze is het ook toegestaan om “locaties voor reparatie en onderhoud van goederen” open te houden voor publiek. Hiermee wordt bijvoorbeeld bedoeld: de werkplaats van een fietsenzaak of garage, reparatie van telefoons. Hiervoor geldt dat alleen die diensten mogen worden uitgevoerd, maar dat er verder geen producten mogen worden verkocht.
Mogen bloemenwinkels en tuincentra buiten voor de winkel nu bloemen en of kerstbomen verkopen?
Dat mag onder bepaalde voorwaarden. Toelichting:
Een bloemenwinkel mag buiten bloemen blijven verkopen onder de volgende voorwaarden:
- het gedeelte voor de winkel wat normaal gesproken al voor de uitstal van bloemen wordt gebruikt, mag worden ingericht als verkooppunt buiten; er mag dus niet meer oppervlakte worden ingenomen dan dat;
- er mag alleen buiten worden afgerekend; klanten mogen dus niet naar binnen om af te rekenen. De winkel is gesloten voor publiek;
- er mogen geen andere producten worden verkocht dan bloemen; accessoires mogen dus niet verkocht worden en er mag niet uitgebreid worden met producten, die normaal gesproken niet worden verkocht.
Een tuincentra mag buiten bloemen en kerstbomen blijven verkopen onder de volgende voorwaarden:
- er mag alleen op eigen terrein in de buitenlucht worden verkocht. Dit betekent dat er bijvoorbeeld ook gebruik kan worden gemaakt van een parkeerplaats (mits op eigen terrein) om zo de doorstroming beter te kunnen handhaven;
- er mag alleen buiten worden afgerekend; klanten mogen dus niet naar binnen om af te rekenen. De winkel is gesloten voor publiek;
- er mogen geen andere producten worden verkocht dan bloemen; accessoires mogen dus niet verkocht worden en er mag niet uitgebreid worden met producten, die normaal gesproken niet worden verkocht.
Betekent dit dat een winkel (bijvoorbeeld een boekhandel) waar een pakketpunt is, daarvoor open mag?
Ja, dat mag.
Toelichting: De winkel mag dan enkel open zijn voor het afhalen en afgeven van pakketten en officiële postpunten zijn (voor diensten zoals DHL, PostNL, etcetera). Er mogen verder geen producten worden verkocht.
Mogen winkels die gesloten zijn wel bestellingen laten afhalen in of bij de winkel?
Nee, dat mag niet (behoudens uitzonderingen).
Toelichting: Voor winkels geldt dat geen afhaalfunctie mogelijk is in verband met de risico’s dat daardoor alsnog grote groepen winkelend publiek op gang komen.
Dat een winkel niet voor het publiek mag worden opengesteld betekent dat ook afhaal niet is toegestaan (bezorgen mag wel).
Afhalen is in de regeling uitsluitend toegestaan voor winkels in doe-het-zelfartikelen (zoals bouwmarkten) en bibliotheken, van vooraf bestelde of gereserveerde artikelen. Daarnaast blijven alleen voor eet- en drinkgelegenheden de al geldende afhaalmogelijkheden gelden.
Dus kort gezegd, als een winkel dicht moet zijn, mag er ook niet worden afgehaald (ook niet op bestelling).
In dat verband is het dus wel toegestaan bij winkels die nu geopend mogen zijn. Hiervoor verwijzen we naar het uitvoeringskader detailhandel/horeca. Hierin staan de spelregels/voorschriften voor het inrichten van pick up points bij levensmiddelenzaken en wijnwinkels en die wijzigen in principe niet.
Let op: een standplaats mag dus niet; alleen bestellingen ophalen.
Volg ons