Opvang

Informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente leest u op deze pagina.

Noodopvang door gemeente

Om bij grote stromen vluchtelingen uitkomst te bieden, zijn plekken voor noodopvang nodig waar vluchtelingen enkele weken kunnen verblijven tot zij op duurzame opvangplaatsen terechtkunnen. De BEL-gemeenten verzorgen deze noodopvang gezamenlijk, in samenwerking met de veiligheidsregio’s.

Sinds maart 2022 vangen de gemeenten op verschillende plekken Oekraïense vluchtelingen op. De gemeentelijke opvanglocaties (GOO) zijn tijdelijk en bedoeld als noodopvang. Gemeente Laren verzorgde opvang voor de Oekraïense vluchtelingen in het voormalig Rabobankgebouw. De vluchtelingen die hier verbleven, zijn in het voorjaar van 2023 naar opvanglocaties in Blaricum en Eemnes verhuisd waar zij een langere periode kunnen verblijven. 

Woensberg Blaricum

In de gemeente Blaricum worden op het recreatieterrein de Woensberg voor de duur van 2 jaar Oekraïners opgevangen in 59 (chalet-achtige) stacaravans, met elk ruimte voor 4 tot 6 personen. In april 2023 is deze locatie officieel als opvanglocatie in gebruik genomen. Hier verblijven ongeveer 220 vluchtelingen uit Oekraïne.  

Barbeelstraat Eemnes

De gemeente Eemnes heeft tijdelijk woningen (32 appartementen) op de groenstrook aan de Barbeelstraat gerealiseerd. Ook zijn er 8 tiny houses voor Eemnesser starters gekomen. Deze woningen zijn in het voorjaar 2023 gereed gekomen. Vooralsnog wordt de locatie voor de duur van 5 jaar geplaatst.

Hulp bieden 

Voor wie in Blaricum wil helpen, kan zich aanmelden bij de Stichting Burgercomite Vluchtelingen Blaricum, via burgercomiteblaricum@gmail.com Vermeld hierbij wat u voor de Oekraïners kunt betekenen. 

Vragen?

Vragen over opvang van Oekraïense vluchtelingen kunt u per mail sturen. 

Handige websites

De website www.refugeehelp.nl is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Deze site is een initiatief van Vluchtelingenwerk.
Kijk ook op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.