Huwelijk en geregistreerd partnerschap

 

Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap leggen partners hun relatie officieel vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Welke voorwaarden zijn er?

 • U moet 18 jaar of ouder zijn
 • U mag niet al getrouwd zijn
 • U mag niet gedwongen worden
 • U mag niet trouwen om zo verblijfsrecht in Nederland te krijgen.
Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

Beperkte gemeenschap van goederen:
Gaat u een huwelijk sluiten? Dan geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen dan niet in de gemeenschap. Dat geldt ook voor de bezittingen en schulden die alleen van u waren.

Huwelijkse voorwaarden:
Wilt u uw bezittingen of schulden apart houden? Dan kunt u bij de notaris huwelijkse voorwaarden afsluiten. De notaris zorgt voor inschrijving van de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister. 

Melding voornemen huwelijk/melding geregistreerd partnerschap

Heeft u plannen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Dan moet u dit eerst aangeven bij de gemeente. Vroeger heette dit ‘in ondertrouw gaan/aangifte geregistreerd partnerschap’. Nu wordt het een ‘melding voornemen huwelijk/melding geregistreerd partnerschap’ genoemd.

U kunt uw voornemen kenbaar maken bij de gemeente waar u gaat trouwen of uw geregistreerd partnerschap aangaat. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Eventuele kosten voor afschriften en uittreksels zijn wel voor uw eigen rekening.

Volgens de wet moet er minimaal twee weken tussen de melding (voorheen ondertrouw) en het huwelijk/geregistreerd partnerschap zitten. De melding blijft een jaar geldig. De stukken moeten compleet zijn (de melding, legitimatiebewijzen van uw beiden en van de getuigen).

U kunt uw melding online indienen , hiervoor moet u inloggen met uw DigiD. Binnen 5 werkdagen krijgt u bericht of de door u gevraagde opties beschikbaar zijn. De melding voor een gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap kunt u niet online indienen.

Bent u in het buitenland geboren, heeft u in het buitenland gewoond en/of bezit u niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met Team Publiek, telefoonnummer 14 035.

Bent u niet in gelegenheid om de melding trouwen/geregistreerd partnerschap digitaal te regelen? Neem dan contact op met Team Publiek, telefoonnummer 14 035.

​​​​​​Gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap

Gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap kan in onze gemeente op dinsdag om 09.45 uur en 10.00 uur. Om kosteloos te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan dienen beiden of één van beiden inwoner te zijn van onze gemeente. Hiervoor neemt u telefonisch contact op met Team Publiek. U kunt ons bellen op telefoonnummer 14 035.

Voor een gratis voltrekking van het huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u terecht in het gemeentehuis of het BELkantoor. U bent dan welkom in een klein gezelschap van maximaal 6 personen. Dat is inclusief het bruidspaar, getuigen en eventuele gasten. De ambtenaar die uw huwelijk/geregistreerd partnerschap voltrekt houdt geen toespraak en zal van te voren géén contact met u opnemen.

Getuigen

Bij uw huwelijk/geregistreerd partnerschap moet u minimaal twee en maximaal vier getuigen aanmelden.
Getuigen verklaren met hun handtekening dat ze getuige zijn geweest van het sluiten van uw huwelijk/geregistreerd partnerschap. Zij zijn dus erg belangrijk in een ceremonie. Het is verstandig om over getuigen goed na te denken. Vaak vindt men het een groot eer en blijk van waardering of bevestiging van goede vriendschap als ze uw getuige mogen zijn. Het wordt zo ook voor deze getuigen een speciale dag. 
De getuigen moeten:

 • 18 jaar of ouder zijn
 • Een geldig identiteitsbewijs hebben

U geeft hun namen, adressen en kopie identiteitsbewijs door bij de melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap.

Als u geen eigen getuigen heeft, kunt u de gemeente vragen getuigen ter beschikking te stellen. De kosten voor een getuige van de gemeente bedragen € 77,50 per persoon.

Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand

U kunt uw voorkeur aangeven voor een buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand. De buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand verzorgt de ceremonie die bij een huwelijk/geregistreerd partnerschap hoort. Ongeveer 2 weken voor de officiële datum maakt de ambtenaar een afspraak met u. Tijdens het gesprek bespreekt u uw persoonlijke wensen rondom de ceremonie.

Benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand

U kunt uw huwelijk/geregistreerd partnerschap ook laten voltrekken door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand die in een andere gemeente benoemd en beëdigd is. Deze buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand kan dan benoemd worden voor onze gemeente voor één dag. Indien u dit wenst neem dan contact op met Team Publiek, telefoonnummer 14 035.

Overzicht buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand
03 Lous de Fremery 01

Lous de Fremery-van Heel

Ik voltrek sinds 1996 huwelijken, en ervaar de actieve rol die een trouwambtenaar speelt op een dag met zoveel blijdschap als bijzonder. Als trouwambtenaar combineer ik een serieuze toon met de nodige humor. Het aanstaand bruidspaar geef ik vaak mee, dat naast het belangrijke “Ik hou van je”, het net zo belangrijk is om te zorgen voor openheid, vertrouwen en de mogelijkheid om alles te kunnen zeggen. Humor en relativeringsvermogen spelen daarin een belangrijke rol.

010623 Jeannette Hoefnagels 01

Jeannette Hoefnagels-Brinks

Als trouwambtenaar ontmoet ik veel verschillende mensen. Ik vind het mooi dat deze mensen mij een inkijkje gunnen in hun leven. Daardoor kan ik de ceremonie heel persoonlijk maken. In deze rol hoop ik een zinvolle en feestelijke bijdrage te kunnen leveren aan uw huwelijksvoltrekking. Ook vind ik het waardevol om samen met u na te denken over respect en ruimte voor elkaar in het leven en hoe u dat naar de ander uit kunt dragen, zodat uw huwelijk een succes wordt. Graag tot ziens! 

 

01 Paul van der Maas 02

Paul van der Maas

Hallo, ik ben Paul van der Maas en al vele jaren een enthousiaste trouwambtenaar die heel graag trouwt. Dat wil zeggen dat ik anderen graag de wettelijke status van echtgenoten wil geven. Een bruidspaar of de kandidaten die een partnerregistratie wensen krijgen bij mij een ceremonie "op maat", dus geheel naar wens. Na een intakegesprek waarin ik alle wensen en persoonlijke omstandigheden met jullie bespreek volgt uiteindelijk de trouwceremonie op een plek die het bruidspaar heeft gekozen. Het bruidspaar is leidend en (bijna) alles kan bij mij, mits we ons houden aan de Wettelijke bepalingen. Vrijblijvende informatie van en over mij kunnen jullie krijgen via e-mail: babs.gooienvecht@gmail.com.

 

010623 Anne van Erven 01

Anne van Erven-Steenmeijer

Ik ervaar de omgang met mensen als het belangrijkste. Na een uitgebreid kennismakingsgesprek voel ik het aanstaand bruidspaar goed aan om een prachtige en op henzelf betrokken huwelijksceremonie te creëren. Eventueel kan dat in het Duits of in het Engels. Ik maak geen speech op papier, in tegendeel ik doe de ceremonie uit mijn hoofd. Met mijn jarenlange ervaring speel ik in op het moment zelf om het zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Geen stress, ontspannen en vooral gezelligheid en blijheid. Het bruidspaar moet de trouwlocatie blij en gelukkig kunnen verlaten. Het is hun dag en hun moment!

010623 Berber Nobelen 01

Berber Nobelen-van Albada

Op de unieke, bijzondere en liefdevolle dag van het bruidspaar wil ik graag bijdragen aan hun wensen hoe zij een huwelijksvoltrekking voor zich zien. Tijdens het kennismakingsgesprek luister ik goed en zal ik veel vragen stellen om er een mooie en persoonlijke ceremonie van te maken. Ik vind het zo belangrijk dat het bruidspaar zeer gelukkig en tevreden op de ceremonie terug kan kijken.

 

010623 Engeliene vder Laan 01

Engeliene van der Laan-de Jong

Het bruidspaar staat centraal. Dat is voor mij het belangrijkste gegeven. Tijdens een uitvoerig kennismakingsgesprek wil ik graag van het bruidspaar hun verhaal en wensen voor de ceremonie horen. Mocht het bruidspaar iets nog niet weten, dan bespreek ik de verschillende mogelijkheden. "Van mij mag en kan veel. Op die manier krijgt het bruidspaar een huwelijksceremonie precies zoals zij dat wensen." Een ceremonie kan blij en ongedwongen zijn, maar ook met bezinning. Trouwen is een belangrijke stap die mensen in hun leven zetten. Het is altijd heel bijzonder om tijdens zo’n mooi en feestelijk moment in iemands leven te mogen spreken. Een deel van de huwelijksvoltrekking in het Engels is mogelijk.

 

010623 Guido Maas 01

Guido Maas

Wat ik mooi vind aan het vragen van het ja-woord en het sluiten van huwelijken. Als trouwambtenaar is het altijd bijzonder om toegelaten te worden tot de intieme kring van familieleden en goede vrienden. Het is dan ook de bijzondere eer en het genoegen als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand huwelijken te mogen sluiten. Liefde als leidraad en woorden zijn mijn gereedschap. Met het ambt van BABS omarm ik de unieke schoonheid van de liefde en zorg ik ervoor dat de huwelijks ceremonie onvergetelijk is en wordt. Circa 20 jaar geleden ben ik - eerst in Blaricum later in Laren (N.-H.) en Eemnes - als BABS geïnaugureerd (beëdigd). Als trouwambtenaar ben ik vooral losjes van karakter en gebruik graag humor, maar mijn instelling hangt zeer zeker van het aanstaand bruidspaar af. Ik wijs het bruidspaar vaak op het belang van tevredenheid boven rijkdom in een huwelijk.

010623 Ingrid Barkeij-Wolf 01

Ingrid Barkey Wolf-Sierks

Ik ben sinds 1996 trouwambtenaar en vind vooral het gegeven dat elk echtpaar anders is zo leuk aan de functie. Als trouwambtenaar ben ik serieus/traditioneel, maar met gevoel voor humor. Centraal staan de wensen van het echtpaar of de partners. Het voltrekken van een huwelijk of partnerschapsregistratie in de Engelse of Franse taal is geen probleem.

 

010623 Judith Schild 01

Judith Schild

Lief Bruidspaar,

Jullie gaan trouwen…wat een bijzondere dag…JULLIE DAG & zo moet hij dus ook ingevuld gaan worden op jullie eigen én eigenwijze manier!

Formeel of ongedwongen, met humor, anekdotes en verhalen op maat gemaakt.
 
 IK DOE NIETS LIEVER
 
Ik vind het een voorrecht om iets speciaals van jullie trouwdag te mogen maken.
Verhalen vertellen die raken of juist met een knipoog.
Ik ben pas blij wanneer jullie dat zijn…jullie in de hoofdrol voor mij…een bescheiden bijrol!
 

010623 Kelly van Amstel-Kerkstra 01

Kelly van Amstel-Kerkstra

Het leven en de liefde vieren, dat staat voor mij centraal. Het is dan ook daarom dat ik huwelijken met zoveel plezier voltrek. Bij een uitvoerig kennismakingsgesprek hoor ik graag alles over jullie wensen voor de ceremonie en natuurlijk over jullie liefdesverhaal. Mijn stijl kan het beste omschreven worden als oprecht, liefdevol, enthousiast en recht uit het hart. Ik vind het belangrijk een echte connectie te maken met mensen en ze te raken daar waar ze een mooie glimlach van krijgen of dat beetje kippenvel van ontroering. Een verhaal met herkenning en met lucht, waar iedereen bij wordt betrokken; dat is waar ik iedere keer weer voor ga.

 

 

 

 

 

080623 Annet Wielandt 01

Annet Wielandt

Gefeliciteerd!
Elkaar het ‘Ja’ woord geven en trouw beloven, dat is écht een bijzonder moment in het leven. Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand vind ik het dan ook een eer om even heel dicht bij jullie te mogen staan.
 
Uniek
Geen mens is gelijk, geen bruidspaar of aanstaande partners zijn hetzelfde en geen levensverhaal is identiek. Tijdens ons kennismakingsgesprek zal ik vragen stellen, maar vooral luisteren en observeren om jullie te leren kennen. Zo zullen we samen de ceremonie een unieke invulling geven en zal ik een speech schrijven recht vanuit mijn hart die bij jullie past. Met een persoonlijke, open, spontane, warme en humorvolle aanpak.
 
Een goed gevoel.
Jullie staan centraal met daarbij jullie dierbaren op dit hoogtepunt in jullie leven. Als het mij gelukt is jullie liefde voor elkaar in een mooi licht te zetten, dan ga ik met een goed gevoel huiswaarts.  

Compliment
“Je begint te stralen als je over je ‘werk’ als trouwambtenaar verteld”. Voor mij is het geen werk, maar iets wat ik met heel veel liefde en volle overtuiging doe, met aanstekelijke enthousiasme en oprechte betrokkenheid.
Ik ben Annet Wielandt. Goedlachs, sociaal en maatschappelijk betrokken ga ik al genietend van mijn gezin, familie en vrienden door het leven. Mag ik jullie trouwen?
 

 

 

 

080623 Ellen Hengstman 01

Ellen Hengstman

Allereerst gefeliciteerd! Want jullie hebben allebei ja gezegd en kiezen voor elkaar. Dat is toch fantastisch! Nu is het tijd om jullie liefde te vieren samen met de mensen die belangrijk voor jullie zijn. Een hele bijzondere (en stiekem hele spannende) dag met misschien wel als hoogtepunt de ceremonie. Ik help jullie graag om hier iets heel moois van te maken (dan kunnen jullie dat in ieder geval van de ‘to do’ list strepen en lekker loslaten, want zeg nou zelf: er komt al genoeg op jullie af). 
 
Aan de hand van een kennismakingsgesprek ga ik jullie het hemd van het lijf vragen: waar hebben jullie elkaar ontmoet? Wat zijn leuke/grappige/misschien wel gênante weetjes over de ander? Krijgen de getuigen nog een speciaal moment? 
 
Op basis van dit gesprek ga ik aan de slag en schrijf ik een passende speech voor jullie trouwdag. Heel belangrijk: jullie zijn in de lead! Mag het met humor of luchtig zijn en/of wil je misschien juist een wat serieuzer verhaal? Alles kan! Door mijn werk als muzikant, waarbij ik op maat gemaakte liedjes schrijf, ben ik getraind in het goed afstemmen op jullie wensen. En dat is belangrijk, want het is jullie feestje!
 
Het lijkt me leuk om jullie te leren kennen en dit bijzondere moment samen te mogen vieren.

 

080623 Herma van der Weide 01

Herma van der Weide-van ’t Hof

Ik luister graag naar wat belangrijk is voor jullie als bruidspaar. Als trouwambtenaar van de burgerlijke stand, heb ik al veel mensen het ja-woord horen uitspreken. Voor mij altijd een bijzonder moment. Na het kennismakingsgesprek ga ik aan het denken en schrijven. Iedere keer geniet ik weer dat de huwelijksceremonie helemaal in overeenstemming is met hoe we het samen hebben voorbereid. Ieder mens, ieder bruidspaar is anders en daar ben ik altijd naar op zoek. Wie zijn jullie, wat past en hoort bij jullie als mens. Soms is een zin in het gesprek aanleiding om door te praten. Een gebeurtenis, ik luister graag naar wat belangrijk is voor jullie als bruidspaar. Eigenlijk kan er veel binnen de huwelijksceremonie. Ik denk graag met jullie mee en neem daar ook de tijd voor. Wie weet gaan we elkaar ontmoeten en mag ik jullie verhaal horen. Ik laat mij graag inspireren. 

 

BABS_DHR VERDONCK HUFFNAGEL kleine versie

Jaap Verdonck Huffnagel

Bezinning en verdieping zijn elementen die ik als trouwambtenaar in de trouwplechtigheid inbreng. Ik doe dit met een kwinkslag en op een stijlvolle maar eigentijdse manier. Ik vind het een leuke en eervolle uitdaging om een bijdrage te leveren aan een onvergetelijke huwelijksdag. Een gelegenheid waarbij ik het aanstaand bruidspaar en waar mogelijk de getuigen zoveel mogelijk betrek. Het leukste van de functie vind ik dat ik een bijdrage kan leveren aan een gepast en feestelijk ja-woord bij deze grote stap - zo niet de belangrijkste dag in het leven van een paar.

 

Trouwlocaties

U kunt kiezen waar u uw huwelijk/geregistreerd partnerschap wilt laten voltrekken. 
Dit kan in: 

 • Gemeentehuis
 • In de trouwzaal van het BEL kantoor
 • Op een zelfgekozen locatie

Gemeentehuis of trouwzaal BELkantoor

De ceremonie begint op het tijdstip dat u vastlegt en duurt maximaal 45 minuten. Bij een huwelijk/geregistreerd partnerschap in het gemeentehuis betaalt u alleen de leges voor het huwelijk/geregistreerd partnerschap.
Het is mogelijk om een huwelijk/geregistreerd partnerschap te voltrekken van maandag t/m zaterdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Indien u wenst de voltrekking van het huwelijk/geregistreerd partnerschap tussen 17.00 uur en 20.00 plaats te laten vinden dient u contact op te nemen met team Publiek via telefoonnummer 14035.

Zelfgekozen locatie

Als u uw huwelijk/geregistreerd partnerschap op een zelfgekozen locatie wenst te laten voltrekken moet u zelf toestemming regelen met de eigenaar van de locatie en dit aan de gemeente overleggen. De locatie dient volgens artikel 1, lid 63 van de Wet  de openbaarheid te waarborgen en toegankelijk te zijn. U staat garant voor de veiligheid van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. U kunt de gemeente niet aansprakelijk stellen voor eventuele schade.
Het is mogelijk om een huwelijk/geregistreerd partnerschap te voltrekken van maandag t/m zaterdag tussen 09.00 uur en 20.00 uur.

Trouwen in het buitenland

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Nederlanders die in het buitenland willen trouwen of een geregistreerd partnerschap willen aangaan kunnen contact opnemen met de buitenlandse instantie die het huwelijk/geregistreerd partnerschap voltrekt. Nederlanders die in het buitenland zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan kunnen hun huwelijk/geregistreerd partnerschap  registreren in Nederland. Als zij weer in Nederland komen wonen is dat verplicht. 

Op de site van de Rijksoverheid vindt u alle informatie over:

 • Wonen in het buitenland, huwelijk/geregistreerd partnerschap in Nederland
 • Huwelijk/geregistreerd partnerschap in het buitenland
 • Registreren huwelijk/geregistreerd partnerschap
 • Legalisatie buitenlandse akte
 • Bemiddeling door Buitenlandse Zaken bij legalisatie
 • Verklaring van huwelijksvoornemen
 • Verklaring van ongehuwd zijn op verklaring van huwelijksbevoegdheid
 • Ongehuwdverklaring aanvragen
Kosten
  Bijzonderheden Tarieven 2024
Huwelijk/geregistreerd partnerschap Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur in het gemeentehuis. € 488,00
Huwelijk/geregistreerd partnerschap Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur op een zelfgekozen locatie. € 601,00
Huwelijk/geregistreerd partnerschap Maandag t/m vrijdag tussen 17.00 uur en 20.00 uur in het gemeentehuis.
Zaterdag tussen 09.00 uur en 20.00 uur in het gemeentehuis.
€ 673,00
Huwelijk/geregistreerd partnerschap Maandag t/m vrijdag tussen 17.00 uur en 20.00 uur op een zelfgekozen locatie.
Zaterdag tussen 09.00 uur en 20.00 uur op een zelfgekozen locatie.
€ 948,50
Trouwboekje/Partnerschapsboekje Alleen kosten bij gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap. Bij andere huwelijken/geregistreerd partnerschappen bij prijs inbegrepen. € 24,50
Getuigen van de gemeente Per persoon. € 82,50
Benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag Indien benoemd bij andere gemeente en beëdigd bij de rechtbank. € 214,00

 

Let op: indien u wenst te trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan op een bijzondere locatie, dan dient u zelf met deze locatie contact op te nemen voor de beschikbaarheid. Bijzondere locaties brengen u ook een bedrag in rekening naast de gemeentelijke leges.