Snoei- en planttips

Handige informatie en tips over snoeien en planten vindt u hier.

Het snoeien van hagen

Snoei een haag zo dat de onderzijde breder is dan aan de bovenzijde. Op deze manier krijgt de haag onderaan nog voldoende licht waarmee u het kaal worden aan de onderkant voorkomt.
Bij een verwaarloosde of sterk uitgegroeide haag (bladverliezende heesters en taxus) snoeit u alle zijtakken terug tot bijna op de stam. Na deze ingreep staat er dus een rij vrijwel kale boomstammen. Het is niet zo'n fraai gezicht, maar meestal worden volop nieuwe scheuten gevormd, die u door regelmatig snoeien weer in de goede vorm brengt. Na 3 jaar is de haag weer mooi vol en verjongd.
Het snoeien van een verwaarloosde of sterk uitgegroeide coniferenhaag is moeilijker. Coniferen die aan de onderzijde al bruin zijn, lopen niet meer uit. Terugsnoeien tot op de hoofdstam leidt ook niet tot hergroei. Het beste is om dan de haag te vervangen. 

Bladverliezende bomen

Tussen oktober en februari is de ideale tijd om bij bladverliezende bomen de zogenaamde grove snoei toe te passen. Een boom heeft bladeren nodig om te groeien, want daarmee verdampt hij water. Zodra die afgevallen zijn, vindt er geen verdamping meer plaats en hoeven de wortels geen water meer op te nemen. De sapstroom valt stil, de boom is in winterrust en lijdt nu het minste van een flinke snoeibeurt. Daarnaast ziet u het model van de takken beter wanneer er geen blad aan zit en is het gemakkelijker om de boom in model te knippen. Maar: bladverliezende bomen die al in het voorjaar bloeien, kunt u beter met rust laten. Als u ze nu gaat snoeien, knipt u alle bloemknoppen weg.

De uitzonderingen

Er is een groep bomen die vóór 15 december gesnoeid moet worden. Het betreft de druif, berk en de esdoorn (maar niet de Japanse esdoorn). Vanaf het vroege voorjaar komen de sapstromen bij deze bomen al op gang. Na januari mogen ze absoluut niet meer gesnoeid worden. Zou u dat wel doen, dan bloedt uw boom als het ware dood.

Groenblijvers

Snoei vanaf half augustus geen groenblijvende bomen, hagen en coniferen meer. Doet u dit wel, dan is de kans op vorstschade groot. Ze zullen nog wel wat uitlopen, maar er is dan onvoldoende tijd voor de nieuwe aanwas om af te harden voor de winter.

 

Snoeikalender
Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Of lees de Snoeikalender uitgeschreven versie