De eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt in de periode mei-juli voor en leeft in eiken. De brandharen van de rupsen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren. Bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen.

Ziet u eikenprocessierupsen? Laat het ons weten!

Ziet u in de openbare ruimte de eikenprocessierups? Dan kunt u dit melden via het formulier melding openbare ruimte Selecteer ‘Gemeente Groen’ en vervolgens ‘Zieke, dode bomen en plagen’ bij de vraag Waar gaat uw melding over?
De gemeente maakt de afweging of het betreffende nest opgeruimd moet worden.

Zo herkent u de eikenprocessierups

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. ’s Nachts gaat de eikenprocessierups in optocht (processie) op zoek naar voedsel (eikenbladeren).

Eikenprocessierups

Bestrijding

De eikenprocessierupsen in gemeentelijke bomen bestrijdt de gemeente. Dit is specialistisch werk. We bestrijden de rups door preventief te nevelen met het biologische middel Xentari; rupsen en nesten in de openbare ruimte worden alleen bestreden op locaties met een hoog risico. Denk hierbij aan druk bezochte gebieden, voet- en fietspaden. Op alle andere locaties wordt niet bestreden. Verder zaaien we speciale bloemmengsels die mezen aantrekken en hangen we mezenkasten op. Mezen eten de eikenprocessierups.
De gemeente waarschuwt bewoners via enkele waarschuwingslinten op plekken waar veel bezoekers zijn, verblijven en waar de kans op aanraking groot is. Hangt er geen lint? Dan kunnen er toch nog rupsen zijn. 

Heeft u in uw eigen tuin te maken met eikenbomen met eikenprocessierupsen? Het advies is om de nesten niet zelf te verwijderen. Benader hiervoor een professioneel (hoveniers) bedrijf. Preventief kunt u een bloemmengsel zaaien speciaal voor de eikenprocessierups bestrijding (verkrijgbaar bij tuincentra) en/of mezenkast ophangen.

Risico voor dieren

(Restanten van) Eikenprocessierupsen kunnen ook voor dieren een gezondheidsrisico vormen. Honden die in het lange gras onder de bomen snuffelen, kunnen bijvoorbeeld in aanraking komen met de restanten. Dit kan voor uw dier ernstige gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Wees dus alert bij het uitlaten van uw huisdier. Neem in dat geval altijd contact op met een dierenarts. 

Wat u zelf kunt doen

Wanneer u naar gebieden gaat waar veel eikenbomen voor komen (bossen en parken), vermijd dan direct contact met rupsen, haren en spinselnesten. Het advies is om de hals, armen en benen goed te bedekken. Ga niet onder of in de buurt van deze eikenbomen op de grond zitten. Leg kinderen het risico uit van de eikenprocessierups. Ook na de actieve periode (mei t/m juli) kunnen de achtergebleven restanten van de nesten nog voor overlast zorgen. Voorbeeld: nesten lijken leeg maar zitten nog vol vervellingen met actieve brandharen. Deze restanten kunnen in eikenbomen zitten, maar door het uitwaaien ook in het gras of op de grond onder de bomen terecht komen. 

Wilt u meer weten?

Voor meer informatie over gezondheidsklachten en het beperken daarvan kunt u terecht op de website GGD Leefomgeving
Of de website van GGD Utrecht