Jaarlijkse bladcampagne

Het is herfst en al het blad valt van de bomen. De gemeente verwijdert in het najaar het blad van de gazons en de straten. U bent zelf verantwoordelijk voor het opruimen en afvoeren van blad uit uw eigen tuin.

Wat u zelf kunt doen

U bent zelf verantwoordelijk voor het verwerken of afvoeren van blad uit uw eigen tuin. Dit kunt u als volgt doen:

Bladcompost maken

Composteren op een eigen composthoop is een goede oplossing voor overtollig blad. Dit doet u zo: stop het blad in vuilniszakken, voeg er enkele scheppen met tuingrond aan toe en prik enkele gaatjes in de zakken. Na 6 tot 12 maanden is de compost in de vuilniszakken klaar om in de tuin te verspreiden.

Niet alle bladeren opruimen

Het bladafval is onderdeel van een natuurlijke kringloop. Als u niets doet en het blad laat liggen, zal het door natuurlijke processen verteren en omgezet worden in voeding voor de planten. Onder bomen en tussen planten in tuinen ligt het niet in de weg en kan het op natuurlijke wijze omgezet worden in compost. Met een drietand kunt u de bladeren door de grond verwerken, waardoor ze beter op hun plek blijven. De bladeren beschermen uw (vaste) planten tegen winterse kou en bieden dieren schuilgelegenheid. Verwijder echter wel het blad van uw gazon: het blad kan uw gras verstikken.

In de GFT-bak

Een alternatief is natuurlijk om het blad in de GFT-bak te stoppen of bij grote hoeveelheden aan te bieden bij het afvalscheidingsstation GAD (Bussum, Hilversum of Huizen).
 

Afvoerputten en kolken

Ondanks de inzet van onze medewerkers kunnen afvoerputten en kolken af en toe verstopt raken. U kunt een handje helpen door het blad hier weg te scheppen.

Zijn er nog steeds verstopte kolken of afvoerputten, dan kunt u dit melden bij het Meldpunt Openbare Ruimte