Honden in Blaricum

Honden zijn welkom in Blaricum. Tegelijkertijd willen we dat het voor alle inwoners prettig wonen en leven blijft. De gemeente heeft daarom gedragsregels voor hondenbezitters opgesteld. Met als doel: minder overlast en meer plezier! Houd u aan de gedragsregels en spreek elkaar erop aan als dat nodig is. Zo houden we Blaricum samen veilig en schoon. Van 7 t/m 24 september kon u via een enquête meedenken over de gedragsregels voor hondenbezitters en faciliteiten voor honden in Blaricum. We zijn nu alle input aan het verzamelen en verwerken. Op basis van de uitkomsten wordt een nieuw hondenbeleid opgesteld. Hierover volgt eind dit jaar meer.

Gedragsregels

  • Het opruimen van hondenpoep is overal verplicht: wist u dat hondenpoep ook in een gewone afvalbak mag, net als in de bestaande depodogs (afvalbakken met hondenpoepzakjes)?
  • Het is verplicht om opruimmiddelen (zoals hondenzakjes) bij de hand te hebben: de hondeneigenaar of -houder is verplicht een deugdelijk opruimmiddel bij zich te dragen.
  • Geen honden op speelplekken: er geldt een verbod op de aanwezigheid van honden bij kinderspeelplaatsen, zandbakken of speelweiden.
  • Geen honden op het strand van april tot en met september: er geldt een verbod op de aanwezigheid van honden op het Voorland Stichtse Brug (het strand) gedurende de maanden april tot en met september. Dit vanuit overwegingen van hygiëne en volksgezondheid en eenduidigheid.
  • Geen honden in de Kampen: ook geldt er een verbod voor honden op de openbare wegen in de polder De Kampen, met uitzondering van de Harderwijkerweg. Dit vanwege de bijzondere natuurwaarde en -doelstellingen (hoogwaardig weidevogelgrasland). 
  • Wél honden los in losloopgebieden. Binnen de bebouwde kom geldt een aanlijnplicht.

Hondenkaart

Wilt u weten waar de losloopgebieden in Blaricum zijn? Bekijk dat eenvoudig en snel via de interactieve hondenkaart 

Hondenbeleid

Lees hier het hondenbeleid van gemeente Blaricum (pdf, 1,33 MB). 

Kunt u het document niet (goed) lezen? Neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 035.