Bewoners Bijvanck aan de ton

De wijk Bijvanck in Blaricum krijgt op dit moment een totale opknapbeurt. De wijk wordt de komende jaren in een aantal fases opnieuw ingericht om daarmee te zorgen voor een fijne en klimaatbestendige wijk.

Steeds vaker is het in ons land enorm nat, heet of droog. Soms leidt dat tot overlast, zoals ondergelopen straten of kelders. Bewoners van de Bijvanck krijgen daarom in mei korting op de aanschaf van een regenton om zelf een bijdrage te leveren aan het verminderen van wateroverlast. Wethouder Anne-Marie Kennis:

''Maatregelen van vandaag, hebben morgen direct effect! Beplanting in de tuin houdt water vast en bevordert het doorsijpelen van water in de bodem. Met het plaatsen van een regenton heeft u altijd een voorraad water voor de (tuin)planten wanneer het even niet regent. Bovendien zorgt een groene omgeving voor verkoeling tijdens warme dagen en een fijne plek voor vlinders, bijen en vogels.''

Vang regenwater op én ga voor groen in de tuin

Iedereen in Blaricum – niet alleen de Bijvanck – kan droogte en wateroverlast tegengaan door een regenton te plaatsen en zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Een tuin met veel tegels? Daar gaat geen regendruppel doorheen. Bovendien wordt het er erg warm. Tussen een stenen en groene omgeving zit al snel 5 graden verschil. En met alleen maar tegels in de tuin kunnen vlinders, bijen en vogels nauwelijks voedsel vinden. Kortom: vang regenwater op én ga voor groen!

Gratis ophalen tegels

Heeft u altijd al de vele tegels in de tuin willen vervangen door bloemen, vaste planten of misschien zelfs een mooie boom? Daar helpt de gemeente graag bij. Tot en met 31 oktober kunnen inwoners van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hun overbodige tegels gratis laten ophalen. De Buitendienst van de BEL Combinatie rijdt elke maandag of dinsdag een ronde door Blaricum, Eemnes en Laren langs aangemelde adressen. Kijk voor meer informatie en inspiratie op onze pagina NK Tegelwippen.