Burgemeester Joan de Zwart-Bloch kondigt vertrek aan

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch heeft dinsdagavond 19 april 2022 in de raadsvergadering aangekondigd dat ze begin 2023 stopt als burgemeester van Blaricum.

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch

Joan de Zwart-Bloch:

Afgelopen 1 april was ik 14 jaar burgemeester van Blaricum. Ik ben in die jaren zeer bevoorrecht geweest in Blaricum te mogen wonen en werken en te genieten van alles wat ons prachtige dorp te bieden heeft. Het ambt van burgemeester is bijzonder en uitdagend. Desondanks ben ik na lang wikken en wegen tot de conclusie gekomen dat de tijd is gekomen om het stokje over te gaan dragen. Ik ben toe aan meer balans tussen mijn privéleven en mijn werkzame leven. Dat is voor mij niet te combineren met de wijze waarop ik mijn burgemeesterschap altijd vorm heb willen geven. Om die reden heb ik de Koning, door tussenkomst van de commissaris van de Koning, verzocht mij begin 2023 ontslag te verlenen. Het mag duidelijk zijn dat dit geen makkelijk besluit is geweest. Ik ben immers de afgelopen jaren in alle opzichten persoonlijk en bestuurlijk verbonden geraakt met Blaricum en de Blaricummers, onze BEL en de Regio Gooi & Vechtstreek. Ik blijf burgemeester van Blaricum tot mijn opvolger aantreedt. Dat zal rond eind januari zijn. In de periode die nodig is voor de opvolgingsprocedure zal ik me samen met de raad, het college en ambtenaren onverminderd blijven inzetten voor ons mooie Blaricum!

Bericht van de burgemeester aan de inwoners van Blaricum:

Beste Blaricummers, 

1 april 2008 mocht ik uw burgemeester worden. Vanaf de eerste dag ben ik ondergedompeld in alles wat het leven in een dorp, ons dorp, zo bijzonder maakt. Omringd door onze inwoners, het actieve verenigingsleven met talloze vrijwilligers, creatieve ondernemers, betrokken welzijnswerkers en zorgverleners, hulpdiensten en niet te vergeten de prachtige afwisselende natuur. 

Blaricum is de afgelopen jaren veranderd. We hebben er een prachtige wijk bij gekregen, De Blaricummermeent, inclusief een volwaardig strand. De Bijvanck kreeg een flinke facelift en gaat nu zelfs helemaal klaargemaakt worden voor een grote herinrichting, net zoals dat voor de Bouwvenen het geval zal zijn. Het centrum in het “oude dorp” bleef authentiek, maar werd wel veel levendiger. En rondom Crailo wordt een prachtige nieuwe woonwijk ontwikkeld. De oorspronkelijke en de vele nieuwe inwoners koesteren samen nog steeds al het moois dat Blaricum zo bijzonder maakt, dat is gelukkig niet veranderd. 

Ik ben er trots op dat ik samen met u, de gemeenteraad, het college van B&W en onze ambtenaren, een bijdrage heb mogen leveren aan het vormgeven van alles wat ons mooie dorp zo bijzonder maakt. De tijd is nu echter gekomen om het stokje over te gaan dragen. Daarom heb ik de Koning, door tussenkomst van de commissaris van de Koning, verzocht mij begin 2023 ontslag te verlenen als burgemeester van Blaricum. 

In de periode die nodig is voor de opvolgingsprocedure, zal ik me onverminderd blijven inzetten voor ons mooie Blaricum! Mijn man en ik blijven in Blaricum wonen. Ik verheug me erop u ook in de toekomst te blijven ontmoeten en te spreken, ook al zal dat niet meer als “uw burgemeester” zijn!

Joan de Zwart-Bloch