Nieuwsberichten

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Blaricum zijn uitgebracht.

 • Herfstbladeren opruimen

  Het is herfst en al het blad valt van de bomen. De gemeente verwijdert blad van de openbare gazons en de straten. Let op: u bent zelf verantwoordelijk voor het opruimen en afvoeren van blad uit uw eigen tuin. Leg dit dus niet aan de openbare weg.

 • Hulp bij toeslagenaffaire

  Misschien bent u in problemen gekomen door de ‘kinderopvangtoeslagaffaire’. Of kent u iemand voor wie dat geldt. U kunt terecht bij de gemeente.

 • Verzoek voor acute opvang asielzoekers

  De instroom van asielzoekers is onverminderd hoog, de problemen bij Ter Apel zijn nog niet opgelost. Staatssecretaris Eric van der Burg heeft een dringende oproep aan gemeenten gedaan om extra opvangplekken voor asielzoekers te creëren. Als gemeenten geen gehoor geven aan deze oproep, wordt aangekondigd eventueel asielzoekers te plaatsen zonder medewerking van gemeenten. Het COA heeft contact gehad met de eigenaar van het voormalig terrein van het ziekenhuis TerGooi. De gemeente Blaricum is benaderd over dit terrein als één van mogelijke noodopvanglocaties. Op basis van dit verzoek onderzoekt de gemeente de (on)mogelijkheden van deze locatie als tijdelijke noodopvangplek.

 • Aandacht voor mantelzorg

  Mantelzorgers zijn onzichtbare helden, die het verdienen om in de schijnwerpers te worden gezet. Dat willen we graag doen door het aanbieden van een aantal gezellige en ontspannende activiteiten rond de Dag van de Mantelzorg in de week van 6 november.

 • Informatieve bijeenkomst: online veiligheid voor senioren

  Wij nodigen alle senioren van Blaricum van harte uit om deel te nemen aan de informatieve bijeenkomsten over online veiligheid. Tijdens de bijeenkomst worden essentiële onderwerpen behandeld, zoals het herkennen van frauduleuze sms-berichten en WhatsApp-verzoeken om geld. De gemeente wil senioren helpen zichzelf te beschermen tegen online gevaren.

 • Week tegen Eenzaamheid

  Van 28 september tot en met 4 oktober is de Week tegen Eenzaamheid. Deze week staat ontmoeting centraal en er zijn allerlei activiteiten te doen in de BEL-gemeenten. Een actueel overzicht van alle activiteiten vindt u hieronder:

 • Sociale kaart Blaricum, Eemnes en Laren beschikbaar!

  Goed nieuws! De gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hebben een boekje gemaakt over zorg en ondersteuning in onze drie gemeenten. In dit boekje vindt u informatie over bewegen, ontmoeten en financiële ondersteuning. Ook worden verschillende organisaties genoemd die activiteiten aanbieden.

 • Vrijwilligersavond Blaricum 2023

  De gemeente Blaricum is erg blij met de inzet van vrijwilligers voor de Blaricumse gemeenschap. Om deze waardering te tonen, organiseert de gemeente dit jaar weer een vrijwilligersavond. Het belooft een gezellige avond te worden met een hapje en drankje en entertainment van zangeres Astrid Cattel. Alle vrijwilligers uit Blaricum zijn hiervoor van harte uitgenodigd.

 • Zomerperiode: Sociaal Wijkteam aangepaste inloopspreekuren

  Van 21 augustus tot en met 31 augustus zijn er geen inloopspreekuren van het Sociaal wijkteam in de Blaercom in Blaricum.

 • Femke Plat nieuwe directeur BEL Combinatie

  Op 1 september 2023 start Femke Plat als nieuwe directeur van de BEL Combinatie. De BEL Combinatie is een ambtelijke organisatie waar circa 200 medewerkers werken voor de zelfstandige gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren.

 • BEL-gemeenten huldigen Nijmeegse Vierdaagse lopers

  Een aantal inwoners uit Blaricum, Eemnes en Laren loopt de Nijmeegse Wandelvierdaagse mee (18 t/m 21 juli). De BEL-gemeenten zijn trots op deze sportieve inwoners en organiseren een huldigingsmoment.

 • Veiligheidsmonitor 2023 gaat van start

  Heb je last van rommel op straat? Hinder van buren of rondhangende jongeren? Is er bij jou ingebroken? Dit zijn enkele vragen die in het kader van de Veiligheidsmonitor worden gesteld aan inwoners van onze gemeente. Inwoners zijn via een steekproef geselecteerd om mee te doen aan de vragenlijst.

 • Onze nieuwe vacaturewebsite www.werkenvoorBEL.nl is live!

  Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in je carrière en wil je graag werken voor de drie prachtige dorpen Blaricum, Eemnes en Laren? Kijk dan gauw op onze nieuwe website.

 • Zomeractiviteiten voor kinderen in de BEL-gemeenten

  Deze zomer zijn er weer allerlei leuke activiteiten te doen voor kinderen in de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren!

 • Persoonsgegevens gedeeld

  De BEL Combinatie voert werkzaamheden uit voor 3 gemeenten: Blaricum, Eemnes en Laren. Op 5 juli 2023 was er een storing in een informatiesysteem van burgerzaken en is er handmatig een lijst met persoonsgegevens naar één extern mailadres gestuurd. Hierdoor zijn deze persoonsgegevens bij iemand terecht gekomen voor wie het niet was bedoeld. Dit wordt een datalek genoemd. De ontvanger van de mail heeft de mail met de gegevens direct verwijderd. Hiermee is het datalek hersteld.

 • Warmetarieven 2023 in de Blaricummermeent

  Op social media verschijnen veel berichten van bewoners uit de Blaricummermeent over de informatie die Eteck via hun Eteck App verspreid heeft over de nieuwe tarieven 2023. Wij hebben hier met Eteck over gesproken en het blijkt dat deze bedragen NIET definitief zijn, wat hun natuurlijk spijt.

  De voorbereidingen om iedere bewoner een persoonlijke brief met de berekeningen en uitleg te sturen is in volle gang en men verwacht dat die uiterlijk vrijdag 14 juli 2023 per post verstuurd worden. We vertrouwen erop dat die informatie veel onduidelijkheden wegneemt. Ook bereidt Eteck een bijeenkomst voor op een nader te noemen datum.

  Voor de duidelijkheid, vindt u hieronder een uiteenzetting van de gesprekken met Eteck over de tarieven.

 • Plaatsing noodpomp naast Blaricumse sluis

  Op vrijdag 30 juni 2023 plaatst het waterschap een elektrische noodpomp naast de Blaricumse sluis. Deze pomp zorgt ervoor dat de sluis wordt gevuld met water uit het Gooimeer in plaats van uit de Blaricummermeent. Ondanks de droogte blijft het water in de Blaricummermeent nog goed op peil. Maar om te voorkomen dat de sluis straks niet meer kan draaien (als de droogte verder aanhoudt), helpt het om de sluis te vullen met water uit het Gooimeer.

 • De Adviesraad Sociaal Domein HBEL zoekt nieuwe leden!

  Het sociaal domein gaat over het leven van mensen. Over werken, opgroeien, naar school gaan en zelfstandig worden. De Adviesraad Sociaal Domein HBEL denkt hierover mee en adviseert de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL).

 • BEL-gemeenten betonen eer aan veteranen

  Op zaterdag 10 juni was de BEL-veteranendag in het Vitusgebouw in Blaricum. Met het organiseren van deze dag tonen de BEL-gemeenten hun waardering voor de inzet tijdens oorlogs- en vredesmissies van de veteranen. Wij zijn trots op onze veteranen en hun grote bijdrage aan vrede en veiligheid.

 • Echtpaar Manuhutu 50 jaar getrouwd

  Burgemeester Barbara de Reijke bracht op 9 juni een felicitatiebezoek aan echtpaar Manuhutu voor hun 50-jarig huwelijksjubileum.

 • Nederlandse nationaliteit voor vijf inwoners Blaricum

  Op 5 juni kregen meneer Ananichev (foto links) en meneer Ajoudanibadlou en mevrouw Firoozjahihassankola en hun twee kinderen (foto rechts), de Nederlandse nationaliteit. Meneer Ananichev komt uit Rusland en woont sinds 2013 in Nederland. Het gezin Ajoudanibadlou/Firoozjahihassankola komt uit Iran en woont sinds 2017 in Nederland.

 • Kunstbordenroute De schilders van Laren en Blaricum

  Singer Laren werkt samen met de gemeenten Laren en Blaricum en het Goois Natuurreservaat aan een kunstbordenroute, genaamd De schilders van Laren en Blaricum. Op 31 mei 2023 verleenden de gemeenten Laren en Blaricum een vergunning om de borden te kunnen plaatsen.

 • Nederlandse nationaliteit voor mevrouw El Imrani

  Op 25 mei kreeg mevrouw El Imrani de Nederlandse nationaliteit. Mevrouw El Imrani komt uit Marokko en en woont sinds 2017 in Nederland.

 • Ik kom graag kennismaken!

  Begin dit jaar ben ik geïnstalleerd als uw nieuwe burgemeester. Ondertussen heb ik het dorp al een beetje leren kennen, maar wil ik ook graag kennismaken met u als inwoner van Blaricum. Hoe? Drie weekenden in juni wil ik met u kennismaken onder het genot van een kopje koffie of thee. Ik kom dan naar de Malbak (Bijvanck), de Blaercom (Oude Dorp) en naar Bruis (Blaricummermeent).

 • Nederlandse nationaliteit voor mevrouw Mukhina en mevrouw Hajyassin

  Woensdag 17 mei zijn mevrouw Mukhina en mevrouw Hajyassin in het gemeentehuis genaturaliseerd.

 • Sluitingsdagen Maatschappelijke Zaken HBEL

  Het gemeentehuis en het informatiepunt Maatschappelijke Zaken HBEL zijn gesloten op de volgende dagen:

 • 3 Koninklijke onderscheidingen in Blaricum

  3 inwoners van Blaricum ontvingen op woensdag 26 april een Koninklijke onderscheiding. 1 gedecoreerde kreeg de onderscheiding voor Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden en twee gedecoreerden ontvingen de onderscheiding in Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 • Echtpaar De Gooier 50 jaar getrouwd

  Burgemeester Barbara de Reijke bracht op 13 april een felicitatiebezoek aan echtpaar De Gooijer voor hun 50-jarig huwelijksjubileum.

 • Tegels eruit, groen erin: NK Tegelwippen

  De BEL-gemeenten dagen bewoners en elkaar uit om voor 31 oktober zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De 3 gemeenten doen dat zelf ook in de openbare ruimte. Ruim 150 Nederlandse gemeenten zijn dit jaar de strijd aangegaan om de tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

 • Op deze dagen is het BEL-kantoor gesloten

  Let op! op de volgende (feest)dagen is het BEL-kantoor gesloten:

 • Nederlandse nationaliteit voor meneer Alaam

  Donderdag 30 maart kreeg Khaled Alaam de Nederlandse nationaliteit. Meneer Alaam komt uit Syrië en woont sinds 2017 in Nederland.

 • Baggerwerkzaamheden rondom sluis Blaricum

  22 maart 2023

  Op 1 april start het vaarseizoen. In de week van maandag 27 maart laat de gemeente daarom de vaargeul bij de sluis in Blaricum (uit)baggeren.

 • Stand van zaken tijdelijke huisvesting Oekraïense vluchtelingen op de Woensberg

  Meer dan een jaar geleden begon de oorlog in Oekraïne. Veel mensen sloegen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Ook in de BEL-gemeenten vangen we vluchtelingen uit Oekraïne op. Zij verblijven nu een jaar in tijdelijke noodopvanglocaties. Het is fijn dat ze binnenkort voor een langere termijn hun intrek op de Woensberg kunnen nemen. Hieronder leest u meer over de stand van zaken.

 • Uitkomsten gesprekken Eteck over tariefstijging Blaricummermeent

  Bewoners van de Blaricummermeent zijn onlangs door Eteck geïnformeerd over de nieuwe tarieven. De tariefstijging heeft bij bewoners veel vragen opgeroepen.

 • Lokale omroep in de BEL-gemeenten

  Stichting lokale omroep Hilversum, Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren is voor 5 jaar aangewezen als lokale publieke media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeenten Blaricum, Eemnes, Hilversum, Huizen en Laren. Deze periode van 5 jaar is met terugwerkende kracht ingegaan op 8 december 2018 en eindigt op 8 december 2023.

 • Voornemen tot tijdelijke overdracht gemeentegrond

  De gemeente Blaricum is van plan om een overeenkomst te sluiten over twee gemeentegronden. Het gaat in totaal om ongeveer 22 m2. Het is ter vestiging van een tijdelijk recht van opstal aan Delta Fiber Netwerk B.V. voor 15 jaar. Hierdoor kan het bedrijf hier zogeheten Point of Presence (PoP-stations) realiseren voor een glasvezelnetwerk of andere telecommunicatiedoeleinden.

 • Koninklijke Onderscheiding voor de heer Jaap Swart

  De heer Jaap Swart ontving op donderdag 17 november uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding. Met bovenmatige inspanning heeft de gedecoreerde zich jarenlang ingezet voor de verbetering van onderwijs, welvaart en gezondheid in ontwikkelingslanden. “Onze wereld heeft mensen zoals u nodig,” aldus burgemeester Joan de Zwart-Bloch.

 • Geeft uw mening over het verdelen van de sociale huurwoningen in de regio Gooi en Vechtstreek

  De gemeenten en de woningcorporaties zijn benieuwd naar uw mening over de afspraken voor het verdelen van de sociale huurwoning in de regio Gooi en Vechtstreek. En wat vindt u van WoningNet? Heeft u tips hoe het beter kan?

 • College verleent aanlegvergunningen de Woensberg

  Op recreatieterrein de Woensberg is tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen voorzien, in de vorm van 59 stacaravans. Om deze te kunnen aansluiten op nutsvoorzieningen moeten op het terrein werkzaamheden worden uitgevoerd.

 • Blaricumse kermis: drie dagen feest!

  18 augustus 2022

  Na twee jaar zonder kermis (vanwege corona) mag het feest dan nu eindelijk weer doorgaan. We vieren de Blaricumse kermis tijdens drie feestdagen: maandag 22 t/m woensdag 24 augustus.

 • Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus

  Let op: vanwege de aangekondigde hitte passen de scheidingsstations van de GAD hun openingstijden aan.

 • Extreme hitte? Let dan ook goed op de bescherming van dieren!

  De komende dagen kan het flink warm worden. Het is dan belangrijk om extra aandacht te hebben voor (huis)dieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Op de website van de Dierenbescherming zijn allerlei tips te vinden.

 • Koninklijke Onderscheiding voor de heer Michel Distelblom

  De heer Michel Distelblom heeft op woensdag 22 juni uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De inwoner van Blaricum zette zich de afgelopen 20 jaar geheel belangeloos in voor KNGF Geleidehonden.

 • Herdenking 4 mei

  Vandaag konden we als vanouds samen stil staan bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en alle mensen die als gevolg van oorlog en vredesmissies zijn omgekomen. De herdenking vond plaats bij het monument in het Burgemeester Klaarenbeekpark.

 • Burgemeester Joan de Zwart-Bloch kondigt vertrek aan

  Burgemeester Joan de Zwart-Bloch heeft dinsdagavond 19 april 2022 in de raadsvergadering aangekondigd dat ze begin 2023 stopt als burgemeester van Blaricum.

 • Oekraïne: hulp & opvang

  Op deze pagina's vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen in Blaricum en iedereen die zich voor hen wil inzetten.

 • Hulp aan Oekraïners

  De gebeurtenissen in Oekraïne raken ook onze inwoners. Er zijn de afgelopen dagen ontzettend veel hulpacties opgestart. Van kleine, particuliere initiatieven tot zeer grootschalige hulpverlening van wereldwijd opererende organisaties.

 • In gesprek met een zorgprofessional over corona?

  Bel 0800 7707707.

 • Echtpaar Vos-Smeenk is 60 jaar getrouwd!

  Donderdag 30 december 2021 bezocht burgemeester Joan de Zwart-Bloch hen op hun huwelijksdag.

 • Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

  IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

 • Koninklijke Onderscheiding voor Prof. dr. Haas

  Prof. dr. Felix Haas ontving op donderdag 16 december 2021 uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding.

 • Koninklijke Onderscheiding voor Mevrouw Esther Rabbe-Grimbergen

  Mevrouw Esther Rabbe-Grimbergen ontving op vrijdag 3 december 2021 uit handen van locoburgemeester Anne-Marie Kennis een Koninklijke Onderscheiding. Geheel belangeloos en met bovenmatige inspanning zet de gedecoreerde zich al jarenlang in voor kinderen met autisme bij De Droomboom in Blaricum.

 • Week tegen de Kindermishandeling

  Op 15 november start de Week tegen Kindermishandeling. Op dit moment groeit 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

 • Onderzoek wijkcentrum de Malbak

  De Malbak is een ontmoetingsplaats voor jong en oud in De Bijvanck. De gemeente onderzoekt welke verbeteraanpassingen er bij de Malbak nodig zijn. Daarvoor zijn de behoeften en wensen van bewoners uit de Bijvanck en de Blaricummermeent in beeld gebracht via een online vragenlijst.

 • Koninklijke onderscheiding voor inwoner uit Blaricum

  Op vrijdag 4 juni 2021 ontving de heer Peter Blom uit Blaricum een Koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch verraste hem die middag met dit bijzondere feit tijdens een bijeenkomst waarin de heer Blom - na een dienstverband van 40 jaar - afscheid nam van Triodos Bank. De heer Blom is benoemd tot ´Officier in de Orde van Oranje-Nassau´.

 • Koninklijke Onderscheidingen in Blaricum

  Op maandag 26 april 2021 ontvingen 5 inwoners uit Blaricum tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten. Het gaat om de heer Kastelein, de heer Van Aalst, mevrouw Cornelis-Carstens en mevrouw Hund. Burgemeester Joan De Zwart-Bloch verblijdde hen die ochtend met dit feestelijke nieuws en sprak hen online toe. Diezelfde middag kregen de gedecoreerden de versierselen thuis door de burgemeester overhandigd.

  De heer Wolvetang woont sinds kort in Blaricum. Omdat de heer Wolvetang zijn bijzondere verdiensten verricht in de gemeente Huizen, ontvangt hij uit handen van de burgemeester van Huizen, Niek Meijer, de Koninklijke Onderscheiding.

 • HOV-buslijn Blaricum

  Het is goed wonen in ’t Gooi en dat willen we graag zo houden. Daarom investeert de gemeente Blaricum samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Eemnes, Laren, Hilversum en Huizen in een betrouwbaar OV-netwerk voor alle inwoners en reizigers in ’t Gooi. Onder andere door de realisatie van een Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) route tussen Hilversum en Huizen.

 • Sjors Sportief & Creatief weer van start!

  Dit jaar heeft Sjors Sportief & Creatief weer een uniek sport- en cultuuraanbod voor basisschoolkinderen. Hiermee krijgen alle kinderen de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met sportieve en culturele activiteiten binnen de gemeente. Denk aan dansen, hockey, schilderen, knutselen en nog veel meer!

 • Schoonmaakbingo op zaterdag 20 maart

  Op zaterdag 20 maart 2021 is het Landelijke Opschoondag. Een mooie manier om de lente in te luiden. Vanwege corona dit jaar geen grote opschoon-evenementen met veel mensen, maar veel kleine acties dichtbij huis. Zo organiseren we in Blaricum een schoonmaakbingo. Ook schoonmaken doen we natuurlijk coronaproof en veilig.

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Dekkend AED-netwerk in Blaricum

  Nu ook het AED-apparaat bij de brandweerkazerne is aangesloten op het meldsysteem van HartslagNu.nl, beschikt Blaricum over een dekkend AED-netwerk! Doel hiervan is om de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand te vergroten. De gemeente startte in 2019 met het project en werkte samen met Stan, een organisatie die gemeenten ondersteunt bij de implementatie van het oproepsysteem.

 • Liesbeth Boersen stopt als wethouder

  Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 16 februari 2021 heeft Liesbeth Boersen (De Blaricumse Partij) haar ontslag kenbaar gemaakt als wethouder van de gemeente Blaricum.

 • Huurders van de Alliantie in Blaricum dragen bij aan CO2 neutraaldoelstelling in 2050

  Samen met de gemeente, partners en bewoners werken we aan slimme oplossingen om al onze woningen CO2-neutraal vóór 2050 te maken. De grote uitdaging zit in het verduurzamen van bestaande huurwoningen, dat vraagt om een goede samenwerking met de gemeente, partners en in het bijzonder de bewoners. Alleen met instemming van de bewoners kunnen we een stap maken naar een beter klimaat. Samen maken we het verschil!

 • Beleidsvisie Toerisme en Recreatie Blaricum gereed

  De nieuwe beleidsvisie Toerisme en Recreatie bevat uitgangspunten voor Blaricum op het gebied van toerisme en recreatie. De nota beschrijft het Blaricumse beleid en dat is vertaald in vier speerpunten. De acties voortkomend uit de speerpunten sluiten aan bij de ambities van de strategische visie, die in januari is vastgesteld.

 • Nieuwjaarsboodschap van burgemeester De Zwart-Bloch

  Voor alle inwoners van Blaricum heeft burgemeester Joan de Zwart-Bloch een nieuwjaarsboodschap, met een terugblik op 2020 en een wens voor het nieuwe jaar.

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.