Nieuwsberichten

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Blaricum zijn uitgebracht.

 • Lancering website kunstcollecties Blaricum en Laren

  Op de grens tussen Laren en Blaricum lanceerden vrijdagmorgen 14 januari 2022 Joan de Zwart-Bloch en Nanning Mol de nieuwe website www.kunstcollecties-blaricum-laren.nl.

 • Burgemeesters Gooi en Vechtstreek roepen kabinet in brief op tot bieden van perspectief

  De burgemeesters van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek hebben samen een brief gestuurd aan Mark Rutte waarin zij een klemmend beroep doen op het kabinet om perspectief te bieden aan de Nederlandse samenleving. De gevolgen van de coronapandemie begint steeds meer zijn tol te eisen voor de maatschappij.

 • Digitale Rondetafelgesprekken 18 en 20 januari 2022

  Aanvang 20.00 uur via MS Teams.

 • Mevrouw Van Vugt-Janus 100 jaar!

  Vrijdag 7 januari bereikte mevrouw C.A.M. van Vugt-Janus de magische leeftijd van 100 jaar!

 • Nieuwjaarsbijeenkomst geannuleerd

  Door het hoge aantal coronabesmettingen en de aangescherpte maatregelen heeft de gemeente besloten om de nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2022 te annuleren.

 • Gemeenten en provincie akkoord over uittreding Goois Natuurreservaat

  De Gooise gemeenten bereikten in november 2021 met de provincie Noord-Holland overeenstemming over de uittreding van de provincie als participant uit het Goois Natuurreservaat (GNR). Een overeenstemming over uittreding was al eerder bereikt met de gemeente Amsterdam.

 • Extra compensatie energiekosten in 2022

  Het kabinet heeft bekendgemaakt dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum in 2022 via de gemeente eenmalig € 200,- extra krijgen voor het betalen van hun energierekening.

 • Echtpaar Vos-Smeenk is 60 jaar getrouwd!

  Donderdag 30 december 2021 bezocht burgemeester Joan de Zwart-Bloch hen op hun huwelijksdag.

 • Gouden huwelijk voor echtpaar Klein-van Wessel

  Echtpaar Klein-van Wessel is 50 jaar getrouwd! Donderdag 30 december 2021 bezocht burgemeester Joan de Zwart-Bloch hen op hun huwelijksdag.

 • Integraal Huisvestingsplan Basisonderwijs vastgesteld

  De gemeente Blaricum heeft met de 2 schoolbesturen meerjarige afspraken gemaakt in het Integraal Huisvestingsplan Basisonderwijs (IHP) 2021-2025. Dit plan gaat over de bouwkundige staat van gebouwen, de verduurzamingsopgaven, maar ook de ruimtebehoefte van de 2 Blaricumse scholencomplexen.

 • 50-jarig huwelijksjubileum voor echtpaar Van den Broek

  Burgemeester Joan de Zwart-Bloch bracht dinsdag 28 december 2021 een felicitatiebezoek aan echtpaar Van den Broek voor hun 50-jarig huwelijksjubileum. Meneer Van den Broek vertelt:

 • Vervoer naar vaccinatielocatie gratis voor Wmo-pashouders

  Heeft u een Wmo-pas en maakt u gebruik van het Wmo-vervoer, dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen voor de rit naar de vaccinatielocatie.

 • Gemeenteraad Blaricum kiest voor meerijden HOV over Stroomzijde

  De gemeenteraad van Blaricum heeft dinsdagavond 21 december 2021 besloten om de HOV-bussen met het overige verkeer mee te laten rijden over de Stroomzijde. Eerder werd de optie besproken om de Stroomzijde autovrij te maken. Omdat dit voor extra drukte in andere delen van de Blaricummermeent zou zorgen, ziet de raad hiervan af.

 • Waarschuwing beveiligingslek Log4j

  Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waarschuwt overheidsinstanties en andere bedrijven voor een lek in hun systemen. Hackers kunnen via dit lek, een fout in het zogenaamde Log4j, gemakkelijk de systemen binnendringen en bijvoorbeeld gegevens stelen of systemen gijzelen.

 • Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

  IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

 • Kerstattentie voor inwoners met een laag inkomen

  De gemeente Blaricum reikt in de week voor kerst een kerstattentie uit aan inwoners die van een minimuminkomen moeten leven.

 • Kerstboominzameling in Blaricum

  Woensdag 12 en 19 januari haalt de GAD kerstbomen op in De Blaricummermeent. Donderdag 13 en 20 januari zijn het oude dorp en de Bijvanck aan de beurt.

 • Koninklijke Onderscheiding voor Prof. dr. Haas

  Prof. dr. Felix Haas ontving op donderdag 16 december 2021 uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding.

 • Echtpaar Van Amstel 50 jaar getrouwd

  Locoburgemeester Anne-Marie Kennis bracht vanochtend een felicitatiebezoek aan echtpaar W. van Amstel-Pillawella Galagedera voor hun 50-jarig huwelijksjubileum.

 • Subsidie Woningbouwimpuls afgewezen voor gebieden Crailo en Tergooi

  De subsidieaanvragen voor de Regeling Woningbouwimpuls (WBI) voor de gebiedsontwikkelingen Crailo en Tergooi zijn afgewezen. Dat is 14 december bekend gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De aanvraag voor Crailo was ingediend door de gemeente Gooise Meren en ondersteund door Laren en Hilversum. De aanvraag voor Tergooi was ingediend door de gemeente Blaricum. Het ging in totaal om een bedrag van 4,1 miljoen euro.

 • Ondersteuning voor mensen met kanker

  Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders wordt geconfronteerd met kanker. In Blaricum leven, statistisch gezien, nu ongeveer 450 mensen met de diagnose kanker. Naast de medische hulpverlening, is er ook emotionele ondersteuning mogelijk voor inwoners. Viore is een centrum waar mensen met kanker, hun naasten en hun nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen.

 • Echtpaar Klooster 50 jaar getrouwd

  Burgemeester Joan de Zwart-Bloch bracht woensdag 8 december 2021 een felicitatiebezoek aan echtpaar Klooster voor hun 50-jarig huwelijksjubileum.

 • Koninklijke Onderscheiding voor Mevrouw Esther Rabbe-Grimbergen

  Mevrouw Esther Rabbe-Grimbergen ontving op vrijdag 3 december 2021 uit handen van locoburgemeester Anne-Marie Kennis een Koninklijke Onderscheiding. Geheel belangeloos en met bovenmatige inspanning zet de gedecoreerde zich al jarenlang in voor kinderen met autisme bij De Droomboom in Blaricum.

 • Nieuwjaarsbijeenkomst Blaricum geannuleerd

  Door het hoge aantal coronabesmettingen en de aangescherpte maatregelen heeft de gemeente besloten om de nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2022 te annuleren.

 • Supermarkten op zondag tijdelijk langer open

  In verband met het coronavirus mogen de supermarkten in Blaricum vanaf zondag 5 december 2021 weer langer open. Deze wijziging geldt in eerste instantie tot en met 30 januari 2022. Ook gelden er verruimde tijden voor het laden en lossen. Als de maatregelen (zoals de 1,5 meter afstand) na deze datum ook nog zullen gelden, dan kunnen de toegestane verruimingen van de tijden wederom worden verlengd.

 • Samenwerkende Musea in Gooi & Vecht lanceren collecties online

  Na het Erfgoedfestival Gooi & Vecht van afgelopen zomer lanceren de samenwerkende musea in Gooi & Vecht weer een nieuw product: een collectieportal. Hoogtepunten van de museale collecties zijn nu te bekijken op een gezamenlijke collectiewebsite.

 • Inzameling 2022 gewijzigd

  Vanaf 1 januari gaat de GAD werken met nieuwe inzamelfrequenties en routes. Zo kan er efficiënter gewerkt worden terwijl de dienstverlening op peil blijft.

 • Huurwoningen Blaricummermeent toegewezen aan Blaricummers

  Afgelopen september zijn er 32 energiezuinige sociale huurwoningen opgeleverd in de Blaricummermeent. Het college van burgemeester en wethouders stelde eerder dit jaar in afstemming met woningcorporatie Alliantie eisen voor het toewijzen van deze woningen vast. Eén van deze eisen was dat 8 woningen met voorrang beschikbaar zouden komen voor inwoners van Blaricum of woningenzoekenden met een binding aan de gemeente. En dat is gelukt!

 • Wandeling met de nieuwe wandelgroep van Sportief en Gezond BEL

  Op vrijdag 19 november 2021 wandelde wethouder Kennis mee met de nieuwe wandelgroep van Sportief en Gezond BEL.

 • Week tegen de Kindermishandeling

  Op 15 november start de Week tegen Kindermishandeling. Op dit moment groeit 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

 • Nieuwe bomen en heesters in Blaricum

  In Blaricum werd op woensdag 10 november Nationale Boomfeestdag gevierd. Wethouder Maria Klingenberg plantte samen met de gemeentelijke buitendienst en de hulpboeren van Zorgboerderij ’t Werckpaert nieuwe bomen en heesters in het plantsoen aan het Binnendoor-Achterom in Blaricum.

 • Pleegouders zetten het licht op groen

  Van 3 tot en met 10 november is het Week van de Pleegzorg. Het thema is dit jaar #GROENLICHT. De pleegzorgaanbieders laten hiermee zien dat een pleegouder voor een kind het licht op groen zet. Soms kan een kind tijdelijk niet meer bij de eigen ouders wonen. Kinderen die op pleegzorg wachten staan in de startblokken, maar voor hen staat het licht nog op rood. Zet het licht voor hen op groen!

 • Feest voor de vrijwilligers in Blaricum

  Op donderdagavond 28 oktober was de vrijwilligersavond in het Vitus. Alle vrijwilligers zijn op deze avond in het zonnetje gezet en 2 vrijwilligers in het bijzonder. Wethouder Gerard Knoop heeft 2 prijzen uitgereikt. De vrijwilliger van het jaar voor zwemjuf Toos Lokker. Ze geeft als vrijwilliger zwemles aan kinderen van Stichting de Droomboom. De aanmoedigingsprijs voor Quinty Klooster. Ze kreeg deze prijs voor haar bijdrage bij Musical Anders in de Malbak. Van harte gefeliciteerd!

 • Sluiting bedrijfsruimte Binnendelta

  Op 29 juli 2021 is op last van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een bedrijfsruimte aan de Binnendelta gesloten. Op grond van overtreding van de Opiumwet is de bedrijfsruimte voor 6 maanden gesloten.

 • Onderzoek wijkcentrum de Malbak

  De Malbak is een ontmoetingsplaats voor jong en oud in De Bijvanck. De gemeente onderzoekt welke verbeteraanpassingen er bij de Malbak nodig zijn. Daarvoor zijn de behoeften en wensen van bewoners uit de Bijvanck en de Blaricummermeent in beeld gebracht via een online vragenlijst.

 • Koninklijke onderscheiding voor inwoner uit Blaricum

  Op vrijdag 4 juni 2021 ontving de heer Peter Blom uit Blaricum een Koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch verraste hem die middag met dit bijzondere feit tijdens een bijeenkomst waarin de heer Blom - na een dienstverband van 40 jaar - afscheid nam van Triodos Bank. De heer Blom is benoemd tot ´Officier in de Orde van Oranje-Nassau´.

 • Koninklijke Onderscheidingen in Blaricum

  Op maandag 26 april 2021 ontvingen 5 inwoners uit Blaricum tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten. Het gaat om de heer Kastelein, de heer Van Aalst, mevrouw Cornelis-Carstens en mevrouw Hund. Burgemeester Joan De Zwart-Bloch verblijdde hen die ochtend met dit feestelijke nieuws en sprak hen online toe. Diezelfde middag kregen de gedecoreerden de versierselen thuis door de burgemeester overhandigd.

  De heer Wolvetang woont sinds kort in Blaricum. Omdat de heer Wolvetang zijn bijzondere verdiensten verricht in de gemeente Huizen, ontvangt hij uit handen van de burgemeester van Huizen, Niek Meijer, de Koninklijke Onderscheiding.

 • Gratis ontwikkelprogramma Educentre

  Opleidingen zijn ontzettend belangrijk voor uw ontwikkeling. Daarom bieden de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) opleidingen, leerroutes en competentietesten aan voor inwoners. U kunt gratis en onbeperkt gebruikmaken van het online ontwikkelprogramma van Educentre.

 • HOV-buslijn Blaricum

  Het is goed wonen in ’t Gooi en dat willen we graag zo houden. Daarom investeert de gemeente Blaricum samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Eemnes, Laren, Hilversum en Huizen in een betrouwbaar OV-netwerk voor alle inwoners en reizigers in ’t Gooi. Onder andere door de realisatie van een Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) route tussen Hilversum en Huizen.

 • Waardering voor mantelzorgers

  Mantelzorg is dankbaar werk, maar het kan ook zwaar zijn. Ontvangt u mantelzorg? Dan kunt u iets terug doen voor uw mantelzorger(s) met het mantelzorgcompliment.

 • Sjors Sportief & Creatief weer van start!

  Dit jaar heeft Sjors Sportief & Creatief weer een uniek sport- en cultuuraanbod voor basisschoolkinderen. Hiermee krijgen alle kinderen de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met sportieve en culturele activiteiten binnen de gemeente. Denk aan dansen, hockey, schilderen, knutselen en nog veel meer!

 • Schoonmaakbingo op zaterdag 20 maart

  Op zaterdag 20 maart 2021 is het Landelijke Opschoondag. Een mooie manier om de lente in te luiden. Vanwege corona dit jaar geen grote opschoon-evenementen met veel mensen, maar veel kleine acties dichtbij huis. Zo organiseren we in Blaricum een schoonmaakbingo. Ook schoonmaken doen we natuurlijk coronaproof en veilig.

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Dekkend AED-netwerk in Blaricum

  Nu ook het AED-apparaat bij de brandweerkazerne is aangesloten op het meldsysteem van HartslagNu.nl, beschikt Blaricum over een dekkend AED-netwerk! Doel hiervan is om de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand te vergroten. De gemeente startte in 2019 met het project en werkte samen met Stan, een organisatie die gemeenten ondersteunt bij de implementatie van het oproepsysteem.

 • Liesbeth Boersen stopt als wethouder

  Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 16 februari 2021 heeft Liesbeth Boersen (De Blaricumse Partij) haar ontslag kenbaar gemaakt als wethouder van de gemeente Blaricum.

 • Huurders van de Alliantie in Blaricum dragen bij aan CO2 neutraaldoelstelling in 2050

  Samen met de gemeente, partners en bewoners werken we aan slimme oplossingen om al onze woningen CO2-neutraal vóór 2050 te maken. De grote uitdaging zit in het verduurzamen van bestaande huurwoningen, dat vraagt om een goede samenwerking met de gemeente, partners en in het bijzonder de bewoners. Alleen met instemming van de bewoners kunnen we een stap maken naar een beter klimaat. Samen maken we het verschil!

 • Vervoer naar vaccinatielocatie voor minder mobiele inwoners

  Heeft u een uitnodiging voor de coronavaccinatie ontvangen en lukt het u zelf niet naar de priklocatie van de GGD te gaan? Op verschillende manieren kunt u vervoer regelen. Het vervoer verloopt veilig. Chauffeur en passagier dragen een mondkapje, de passagier zit op de achterbank achter de passagiersstoel en er wordt gezorgd voor frisse lucht/open raam.

 • Beleidsvisie Toerisme en Recreatie Blaricum gereed

  De nieuwe beleidsvisie Toerisme en Recreatie bevat uitgangspunten voor Blaricum op het gebied van toerisme en recreatie. De nota beschrijft het Blaricumse beleid en dat is vertaald in vier speerpunten. De acties voortkomend uit de speerpunten sluiten aan bij de ambities van de strategische visie, die in januari is vastgesteld.

 • Nieuwjaarsboodschap van burgemeester De Zwart-Bloch

  Voor alle inwoners van Blaricum heeft burgemeester Joan de Zwart-Bloch een nieuwjaarsboodschap, met een terugblik op 2020 en een wens voor het nieuwe jaar.

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.