Nieuwsberichten

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Blaricum zijn uitgebracht.

 • Bomenkap langs Stichtseweg voor aanleg nieuw P+R-terrein

  Bij de oprit van de A27, langs de Stichtseweg in Blaricum, worden volgende week 41 bomen gekapt. Dit is nodig voor de aanleg van een nieuw busplein en P+R-terrein. Hier kunnen reizigers hun fiets of auto parkeren om vervolgens met de HOV-bus naar de vervolgbestemming te reizen. Het gekapte hout krijgt een duurzame nieuwe bestemming.

 • In gesprek over tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen

  Zoals alle gemeenten in ons land, zoekt ook Blaricum naar locaties waar tijdelijke huisvesting kan komen voor Oekraïense vluchtelingen. De gemeente ziet hiervoor mogelijkheden op recreatieterrein De Woensberg. Hier zijn 59 stacaravans voorzien die voor 2 jaar beschikbaar worden gesteld aan Oekraïense vluchtelingen.

 • Sluis Blaricummermeent weer vaker open

  20 september 2022

  Vanaf dinsdag 20 september gaat de sluis in de Blaricummermeent weer vaker open. De sluis werd vanaf 17 augustus minder vaak geopend om de waterkwaliteit in de Blaricummermeent te beschermen en de groei van blauwalg tegen te gaan. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht ziet dat de waterkwaliteit weer op voldoende niveau is. Hierdoor kan de sluis weer terug naar het reguliere schutregime.

 • Houd het groen binnen de perken

  In de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren zie je veel groen. Dat is natuurlijk heel fijn, zo lang het groen niet te ver over de openbare weg gaat hangen. Dan kan dit overlast geven. Zo kunnen overhangende takken en hagen het zicht flink belemmeren.

 • Maaien waterplanten en oevers Blaricummermeent

  In de week van maandag 26 september gaan we de waterplanten en de oevers in de Blaricummermeent maaien. De werkzaamheden duren een paar dagen en gebeuren in samenwerking met het waterschap.

 • Aandacht voor mantelzorg

  Mantelzorgers zijn onzichtbare helden, die het verdienen om in de schijnwerpers te worden gezet. Dat willen we graag doen door het aanbieden van een aantal gezellige en ontspannende activiteiten rond de dag van de Mantelzorg in de week van 7 november.

 • College verleent aanlegvergunningen de Woensberg

  Op recreatieterrein de Woensberg is tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen voorzien, in de vorm van 59 stacaravans. Om deze te kunnen aansluiten op nutsvoorzieningen moeten op het terrein werkzaamheden worden uitgevoerd.

 • BEL-gemeenten betonen eer aan veteranen

  Op woensdag 14 september was de BEL-Veteranendag in Eemnes. Ieder jaar wordt de BEL-Veteranendag in een andere BEL-gemeente gevierd. Wij zijn trots op onze veteranen en hun grote bijdrage aan vrede en veiligheid. Dit jaar was het eindelijk weer mogelijk om een samenkomst te organiseren.

 • Rouwwandeling

  Versa Welzijn organiseert op zondagmiddag 9 oktober een rouwwandeling. Het is een wandeling met mensen die een dierbare hebben verloren. Doel van de wandeling is om met elkaar in gesprek te komen en ervaringen te delen over verlies en rouw.

 • Week tegen Eenzaamheid

  Van 29 september tot en met 6 oktober is de Week tegen Eenzaamheid.

 • Terugblik kermis Blaricum

  Inmiddels ligt de Blaricumse feestweek met kermis en volksspelen alweer een kleine week achter ons. Na 3 jaar kon dit dorpsfestijn eindelijk weer doorgaan. Voor heel veel mensen was het een groot feest.

 • Rouwcafé in Brinkhuis Laren

  Zaterdag 1 oktober start het rouwcafé in het Brinkhuis in Laren. De bijeenkomst is elke maand van 10.00 uur tot 12.00 uur en is bedoeld om stil te staan bij het verlies van een dierbare. Inwoners uit de BEL-gemeenten zijn van harte welkom en er zijn geen kosten aan verbonden.

 • Nederlanderschap voor A. Bachiri

  Op 21 juni 2022 kreeg meneer A. Bachiri het Nederlanderschap door optie. Op 25 augustus werd meneer gefeliciteerd door burgemeester Joan de Zwart-Bloch.

 • Tijdelijke huisvesting in Blaricum voor Oekraïense vluchtelingen

  Zoals alle gemeenten in ons land, zoekt ook Blaricum naar locaties waar tijdelijke huisvesting kan komen voor Oekraïense vluchtelingen. Vooral vrouwen en kinderen vluchten voor de oorlog in hun land. Voor de korte termijn is er noodopvang geregeld. Ook zijn er veel inwoners die vluchtelingen tijdelijk in huis hebben genomen. Dit zijn (nood)oplossingen voor een kortere termijn.

 • Echtpaar Verhoeve-Andriessen 50 jaar getrouwd

  Burgemeester De Zwart-Bloch bracht vanochtend een felicitatiebezoek aan het 50 jaar getrouwde echtpaar Verhoeve-Andriessen. Het echtpaar ontmoette elkaar eind jaren ‘60 tijdens een examenfeest in Hilversum. Mevrouw Verhoeve was toen 16 jaar en zij zijn sindsdien altijd bij elkaar gebleven.

 • Nederlanderschap voor N. Șat

  Op 23 mei 2022 kreeg mevrouw N. Șat het Nederlanderschap door optie. Op 16 augustus werd mevrouw gefeliciteerd door burgemeester Joan de Zwart-Bloch en ontving ze bloemen.

 • Beperkte openingstijden bij Blaricummermeent sluis door droogte

  Vanaf woensdag 17 augustus wordt er door de aanhoudende droogte en een tekort aan zoet water nog maar 2 keer per dag geschut bij de Blaricummermeent sluis. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Blaricum doen dit om de waterkwaliteit in de Blaricummermeent te beschermen en de groei van blauwalg tegen te gaan. Door het schutten (dat is een proces waarbij een boot via een sluis naar een ander waterniveau wordt verplaatst) gaat er teveel water van goede kwaliteit verloren dat nu juist hard nodig is voor alles dat in, op en rond het water leeft in de Blaricummermeent.

 • Blaricumse kermis: drie dagen feest!

  18 augustus 2022

  Na twee jaar zonder kermis (vanwege corona) mag het feest dan nu eindelijk weer doorgaan. We vieren de Blaricumse kermis tijdens drie feestdagen: maandag 22 t/m woensdag 24 augustus.

 • Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus

  Let op: vanwege de aangekondigde hitte passen de scheidingsstations van de GAD hun openingstijden aan.

 • BEL-gemeenten huldigen Nijmeegse Vierdaagse lopers

  Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse uit Blaricum, Eemnes en Laren zijn woensdag 3 augustus gehuldigd door wethouders Joke Lanphen en Flip de Groot.

 • Project Bijvanck van start

  Op donderdag 28 juli 2022 vond de starthandeling voor het project Bijvanck plaats. Om de start te markeren, onthulde wethouder Anne-Marie Kennis het projectbord. Daarna werd de bouwteamovereenkomst ondertekend.

 • Blauwalg in waterpartij Blaricummermeent

  Waternet heeft blauwalgen aangetroffen in waterpartij in de Blaricummermeent. De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water.

 • BEL-veteranendag 14 september

  Dit jaar vindt deze dag plaats in Eemnes op woensdag 14 september. Elk jaar vindt de veteranendag in een andere BEL-gemeente plaats. In Nederland leven wij al 77 jaar in vrijheid. Wij zijn trots op onze veteranen en hun grote bijdrage aan vrede en veiligheid. Tijdens deze bijzondere dag gedenken en vieren we dit elk jaar weer.

 • Adviesraad Sociaal Domein HBEL zoekt nieuwe vrijwillige leden!

  Het sociaal domein gaat over het leven van mensen. Over werken, opgroeien, naar school gaan en zelfstandig worden. Over ziek worden of het leven met een ziekte of beperking. De gemeente maakt beleid over al deze gebieden en vindt het belangrijk dat hierover wordt meegedacht. De Adviesraad Sociaal Domein HBEL heeft hier een belangrijke rol in, door gevraagd en ongevraagd advies te geven over de ontwikkelingen binnen het sociaal domein en het beleid van de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren.

 • Geluidsbelastingkaart

  Op 21 juni 2022 stelde het college van burgemeester en wethouders de geluidsbelastingkaart van de gemeente Blaricum vast. Deze kaart geeft de geluidsituatie in de gemeente Blaricum in 2021 weer. Het gaat om de geluidbelasting, geluidhinder en slaapverstoring als gevolg van verkeerslawaai.

 • Groenonderhoud in Blaricummermeent

  Op donderdag 21 en vrijdag 22 juli pakt de gemeente Blaricum het groenonderhoud op in de Blaricummermeent. Dit onderhoud is al een tijd niet uitgevoerd, waardoor het groen er nu niet optimaal bij staat. Vanaf nu staat het onderhoud elke week op het programma totdat de achterstand is weggewerkt. Daarna wordt het onderhoud meegenomen in de reguliere planning.

 • Kind op zwemles? Maar niet genoeg geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt!

  Ieder kind moet zijn zwemdiploma kunnen halen, zodat ieder kind veilig kan leren zwemmen. Ook als de ouders/verzorgers hier zelf niet voldoende financiële middelen voor hebben. Voor deze kinderen betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur de zwemles.

 • Extreme hitte? Let dan ook goed op de bescherming van dieren!

  De komende dagen kan het flink warm worden. Het is dan belangrijk om extra aandacht te hebben voor (huis)dieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Op de website van de Dierenbescherming zijn allerlei tips te vinden.

 • Doe mee met Scars of War: onderzoek naar militair erfgoed WOII in de regio

  Iedereen kan meedoen aan Scars of War, het burgerwetenschapsonderzoek waarbij deelnemers via een online platform op hoogtekaarten op zoek gaan naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, loopgraven en munitiedepots. Meedoen kan gewoon vanuit huis van achter de computer, laptop of tablet en gaat via het online platform Zooniverse.

 • Beweeglessen bij KBS De Pionier

  Veel plezier en vrolijkheid bij de lessen van het Nijntje Beweegdiploma! Wethouder Lanphen ging langs bij KBS De Pionier in Blaricum waar kinderen van de groepen 1 en 2 met veel speelplezier aan de lessen meededen. De buurtsportcoaches verzorgen het programma waarbij kinderen tijdens een serie beweeglessen speelplezier hebben en ook leren om goed te bewegen.

 • Voorstelling MusicalAnders in de Malbak

  Woensdag 22 juni was het eindelijk zo ver: de voorstelling van MusicalAnders in wijkcentrum de Malbak.

 • Kids Cupcake Contest

  Zaterdag 25 juni tijdens het Midzomer feest was de Kids Cupcake Contest. 35 Kinderen onder de 12 jaar hebben de mooiste creaties gemaakt. De een nog lekkerdere dan de ander.

 • Op weg naar een nieuwe burgemeester

  27 juni 2022

  “Het is zelfs een koninklijk besluit.”

  Blaricum zoekt een nieuwe burgemeester, omdat de huidige burgemeester Joan de Zwart-Bloch haar vertrek heeft aangekondigd. Een functie als deze is niet zomaar ingevuld. Hoe gaat deze zoektocht in zijn werk?

 • Online verlengen rijbewijs vanaf 1 juli mogelijk

  Eenvoudig, veilig en snel online uw rijbewijs verlengen? Dat is vanaf 1 juli 2022 in de BEL-gemeenten mogelijk. Een rijbewijs kan dan online worden verlengd via de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). U kunt dit rijbewijs vervolgens al na 2 werkdagen ophalen op het gemeentehuis.

 • Echtpaar Spruijt 50 jaar getrouwd

  Donderdag 23 juni feliciteerde burgemeester Joan de Zwart-Bloch echtpaar Spruijt met hun 50-jarig huwelijksjubileum.

 • Koninklijke Onderscheiding voor de heer Michel Distelblom

  De heer Michel Distelblom heeft op woensdag 22 juni uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De inwoner van Blaricum zette zich de afgelopen 20 jaar geheel belangeloos in voor KNGF Geleidehonden.

 • Waar kunt u veilig zwemmen in natuurwater?

  Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Daar wordt de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten gehouden.

 • Ga voor een groene tuin

  Het is lente. Heeft u een tuin en gaat u daarmee aan de slag? Veel mensen leggen tegenwoordig stenen in hun tuin. Dat is minder werk om netjes te houden, maar zo’n tuin is wel erg warm in de zomer en een plensbui kan niet weg. Bovendien voelen veel mensen zich prettiger in een groenere tuin. U hoeft geen groene vingers te hebben om uw tuin te vergroenen, er is voor iedereen een passende vergroeningsmogelijkheid. Oók als u weinig tijd heeft voor onderhoud.

 • Maaiwerkzaamheden

  In de gemeente groeit behoorlijk wat gras in de vorm van grasvelden en bermen. Niet al het gras wordt op dezelfde manier onderhouden.

 • Sluitingsdagen Maatschappelijke Zaken HBEL

  Het Informatiepunt Maatschappelijke Zaken HBEL is gesloten op de volgende dagen:

 • Verkeersontwerp en participatie Bergweg-Meentzoom afgerond

  Na een laatste gespreksronde met een comité van inwoners is het verkeersontwerp voor de Bergweg-Meentzoom afgerond. Dit ontwerp omvat ook het kruispunt van de Randweg-Oost met de Burgemeester Le Coultredreef.

 • Herdenking 4 mei

  Vandaag konden we als vanouds samen stil staan bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en alle mensen die als gevolg van oorlog en vredesmissies zijn omgekomen. De herdenking vond plaats bij het monument in het Burgemeester Klaarenbeekpark.

 • Burgemeester Joan de Zwart-Bloch kondigt vertrek aan

  Burgemeester Joan de Zwart-Bloch heeft dinsdagavond 19 april 2022 in de raadsvergadering aangekondigd dat ze begin 2023 stopt als burgemeester van Blaricum.

 • Oekraïne: hulp & opvang

  Op deze pagina's vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen in Blaricum en iedereen die zich voor hen wil inzetten.

 • Hulp aan Oekraïners

  De gebeurtenissen in Oekraïne raken ook onze inwoners. Er zijn de afgelopen dagen ontzettend veel hulpacties opgestart. Van kleine, particuliere initiatieven tot zeer grootschalige hulpverlening van wereldwijd opererende organisaties.

 • Geschiedenis scannen in De Blaricummermeent

  Tussen kerst en nieuwjaar zijn 36 bordjes met QR-codes geplaatst op verschillende plekken in De Blaricummermeent. Wanneer je de code scant, ontvouwt zich historische informatie over de plek of de straatnaam.

 • In gesprek met een zorgprofessional over corona?

  Bel 0800 7707707.

 • Extra compensatie energiekosten in 2022

  Het kabinet heeft bekendgemaakt dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum in 2022 via de gemeente eenmalig € 200,- extra krijgen voor het betalen van hun energierekening.

 • Echtpaar Vos-Smeenk is 60 jaar getrouwd!

  Donderdag 30 december 2021 bezocht burgemeester Joan de Zwart-Bloch hen op hun huwelijksdag.

 • Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

  IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

 • Koninklijke Onderscheiding voor Prof. dr. Haas

  Prof. dr. Felix Haas ontving op donderdag 16 december 2021 uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding.

 • Echtpaar Van Amstel 50 jaar getrouwd

  Locoburgemeester Anne-Marie Kennis bracht vanochtend een felicitatiebezoek aan echtpaar W. van Amstel-Pillawella Galagedera voor hun 50-jarig huwelijksjubileum.

 • Koninklijke Onderscheiding voor Mevrouw Esther Rabbe-Grimbergen

  Mevrouw Esther Rabbe-Grimbergen ontving op vrijdag 3 december 2021 uit handen van locoburgemeester Anne-Marie Kennis een Koninklijke Onderscheiding. Geheel belangeloos en met bovenmatige inspanning zet de gedecoreerde zich al jarenlang in voor kinderen met autisme bij De Droomboom in Blaricum.

 • Week tegen de Kindermishandeling

  Op 15 november start de Week tegen Kindermishandeling. Op dit moment groeit 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

 • Onderzoek wijkcentrum de Malbak

  De Malbak is een ontmoetingsplaats voor jong en oud in De Bijvanck. De gemeente onderzoekt welke verbeteraanpassingen er bij de Malbak nodig zijn. Daarvoor zijn de behoeften en wensen van bewoners uit de Bijvanck en de Blaricummermeent in beeld gebracht via een online vragenlijst.

 • Koninklijke onderscheiding voor inwoner uit Blaricum

  Op vrijdag 4 juni 2021 ontving de heer Peter Blom uit Blaricum een Koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch verraste hem die middag met dit bijzondere feit tijdens een bijeenkomst waarin de heer Blom - na een dienstverband van 40 jaar - afscheid nam van Triodos Bank. De heer Blom is benoemd tot ´Officier in de Orde van Oranje-Nassau´.

 • Koninklijke Onderscheidingen in Blaricum

  Op maandag 26 april 2021 ontvingen 5 inwoners uit Blaricum tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten. Het gaat om de heer Kastelein, de heer Van Aalst, mevrouw Cornelis-Carstens en mevrouw Hund. Burgemeester Joan De Zwart-Bloch verblijdde hen die ochtend met dit feestelijke nieuws en sprak hen online toe. Diezelfde middag kregen de gedecoreerden de versierselen thuis door de burgemeester overhandigd.

  De heer Wolvetang woont sinds kort in Blaricum. Omdat de heer Wolvetang zijn bijzondere verdiensten verricht in de gemeente Huizen, ontvangt hij uit handen van de burgemeester van Huizen, Niek Meijer, de Koninklijke Onderscheiding.

 • Gratis ontwikkelprogramma Educentre

  Opleidingen zijn ontzettend belangrijk voor uw ontwikkeling. Daarom bieden de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) opleidingen, leerroutes en competentietesten aan voor inwoners. U kunt gratis en onbeperkt gebruikmaken van het online ontwikkelprogramma van Educentre.

 • HOV-buslijn Blaricum

  Het is goed wonen in ’t Gooi en dat willen we graag zo houden. Daarom investeert de gemeente Blaricum samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Eemnes, Laren, Hilversum en Huizen in een betrouwbaar OV-netwerk voor alle inwoners en reizigers in ’t Gooi. Onder andere door de realisatie van een Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) route tussen Hilversum en Huizen.

 • Waardering voor mantelzorgers

  Mantelzorg is dankbaar werk, maar het kan ook zwaar zijn. Ontvangt u mantelzorg? Dan kunt u iets terug doen voor uw mantelzorger(s) met het mantelzorgcompliment.

 • Sjors Sportief & Creatief weer van start!

  Dit jaar heeft Sjors Sportief & Creatief weer een uniek sport- en cultuuraanbod voor basisschoolkinderen. Hiermee krijgen alle kinderen de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met sportieve en culturele activiteiten binnen de gemeente. Denk aan dansen, hockey, schilderen, knutselen en nog veel meer!

 • Schoonmaakbingo op zaterdag 20 maart

  Op zaterdag 20 maart 2021 is het Landelijke Opschoondag. Een mooie manier om de lente in te luiden. Vanwege corona dit jaar geen grote opschoon-evenementen met veel mensen, maar veel kleine acties dichtbij huis. Zo organiseren we in Blaricum een schoonmaakbingo. Ook schoonmaken doen we natuurlijk coronaproof en veilig.

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Dekkend AED-netwerk in Blaricum

  Nu ook het AED-apparaat bij de brandweerkazerne is aangesloten op het meldsysteem van HartslagNu.nl, beschikt Blaricum over een dekkend AED-netwerk! Doel hiervan is om de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand te vergroten. De gemeente startte in 2019 met het project en werkte samen met Stan, een organisatie die gemeenten ondersteunt bij de implementatie van het oproepsysteem.

 • Liesbeth Boersen stopt als wethouder

  Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 16 februari 2021 heeft Liesbeth Boersen (De Blaricumse Partij) haar ontslag kenbaar gemaakt als wethouder van de gemeente Blaricum.

 • Huurders van de Alliantie in Blaricum dragen bij aan CO2 neutraaldoelstelling in 2050

  Samen met de gemeente, partners en bewoners werken we aan slimme oplossingen om al onze woningen CO2-neutraal vóór 2050 te maken. De grote uitdaging zit in het verduurzamen van bestaande huurwoningen, dat vraagt om een goede samenwerking met de gemeente, partners en in het bijzonder de bewoners. Alleen met instemming van de bewoners kunnen we een stap maken naar een beter klimaat. Samen maken we het verschil!

 • Beleidsvisie Toerisme en Recreatie Blaricum gereed

  De nieuwe beleidsvisie Toerisme en Recreatie bevat uitgangspunten voor Blaricum op het gebied van toerisme en recreatie. De nota beschrijft het Blaricumse beleid en dat is vertaald in vier speerpunten. De acties voortkomend uit de speerpunten sluiten aan bij de ambities van de strategische visie, die in januari is vastgesteld.

 • Nieuwjaarsboodschap van burgemeester De Zwart-Bloch

  Voor alle inwoners van Blaricum heeft burgemeester Joan de Zwart-Bloch een nieuwjaarsboodschap, met een terugblik op 2020 en een wens voor het nieuwe jaar.

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.