Nieuwsberichten

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Blaricum zijn uitgebracht.

 • Kids Cupcake Contest

  27 juni 2022

  Zaterdag 25 juni tijdens het Midzomer feest was de Kids Cupcake Contest. 35 Kinderen onder de 12 jaar hebben de mooiste creaties gemaakt. De een nog lekkerdere dan de ander.

 • Online verlengen rijbewijs vanaf 1 juli mogelijk

  Eenvoudig, veilig en snel online uw rijbewijs verlengen? Dat is vanaf 1 juli 2022 in de BEL-gemeenten mogelijk. Een rijbewijs kan dan online worden verlengd via de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). U kunt dit rijbewijs vervolgens al na 2 werkdagen ophalen op het gemeentehuis.

 • Commissaris van de Koning op bezoek in Blaricum

  De commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, brengt woensdagmiddag 6 juli een bezoek aan Blaricum.

 • NK Knikkeren

  De voorronde van het NK Knikkeren is gestart in de BEL!

 • Echtpaar Spruijt 50 jaar getrouwd

  Donderdag 23 juni feliciteerde burgemeester Joan de Zwart-Bloch echtpaar Spruijt met hun 50-jarig huwelijksjubileum.

 • Koninklijke Onderscheiding voor de heer Michel Distelblom

  22 juni 2022

  De heer Michel Distelblom heeft op woensdag 22 juni uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De inwoner van Blaricum zette zich de afgelopen 20 jaar geheel belangeloos in voor KNGF Geleidehonden.

 • Rouwwandeling 3 juli

  Versa Welzijn organiseert op zondagmiddag 3 juli een rouwwandeling: een wandeling met een groep mensen die een dierbare hebben verloren. Doel van de wandeling is om met elkaar in gesprek te komen en ervaringen te delen over verlies en rouw.

 • Waar kunt u veilig zwemmen in natuurwater?

  Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Daar wordt de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten gehouden.

 • Integrale horeca controle

  Op dinsdag 7 juni vond een integrale controle plaats bij diverse horeca in Blaricum en Laren. Het was een controle op naleving van verleende vergunningen en wet- en regelgeving zoals neergelegd in bouwvoorschriften, hygiëneregels, arbeidswetgeving en algemene veiligheids- en openbare orde-regelgeving.

 • Rookmelders in huis vanaf 1 juli verplicht

  Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijke verplicht dat er op elke verdieping van een huis een rookmelder hangt. Het doel hiervan is om het aantal doden bij woningbranden te verminderen.

 • Ga voor een groene tuin

  Het is lente. Heeft u een tuin en gaat u daarmee aan de slag? Veel mensen leggen tegenwoordig stenen in hun tuin. Dat is minder werk om netjes te houden, maar zo’n tuin is wel erg warm in de zomer en een plensbui kan niet weg. Bovendien voelen veel mensen zich prettiger in een groenere tuin. U hoeft geen groene vingers te hebben om uw tuin te vergroenen, er is voor iedereen een passende vergroeningsmogelijkheid. Oók als u weinig tijd heeft voor onderhoud.

 • Maaiwerkzaamheden

  In de gemeente groeit behoorlijk wat gras in de vorm van grasvelden en bermen. Niet al het gras wordt op dezelfde manier onderhouden.

 • Nederlandse nationaliteit voor Amna Abo Baker

  Op 9 juni kreeg Amna Abo Baker de Nederlandse nationaliteit.

 • Denkt u mee over het profiel van de nieuwe burgemeester?

  31 mei 2022

  In de raadsvergadering van 19 april 2022 kondigde burgemeester Joan de Zwart-Bloch haar vertrek aan. Dit betekent dat er een nieuwe burgemeester voor Blaricum moet worden geworven.

 • Portefeuilleverdeling college B&W bekend

  25 mei 2022

  Afgelopen dinsdagavond 24 mei zijn de nieuwe wethouders in de raad van Blaricum benoemd. Woensdag 25 mei zijn de portefeuilles in het college verdeeld.

 • Benoeming wethouders Blaricum

  Op dinsdagavond 24 mei, aan het einde van de raadsvergadering, worden Anne-Marie Kennis (Hart voor Blaricum), Frans Cornelis (VVD) en Joke Lanphen (D66) door de gemeenteraad van Blaricum benoemd tot wethouder.

 • Attentie voor zorgpersoneel

  De burgemeesters van Wijdemeren en Blaricum bezorgden donderdag 19 mei bij Tergooi Blaricum een kleine attentie voor het zorgpersoneel.

 • De boekstartcoach is begonnen bij het consultatiebureau

  18 mei 2022

  De boekstartcoach is begonnen bij het consultatiebureau in Blaricum! Iedere maand is de coach er om ouders/verzorgers te informeren over de bibliotheek. Ook geeft de boekstartcoach informatie over voorlezen. Op de tafel liggen dan allemaal leuke boekjes.

 • Diamanten huwelijk voor bruidspaar Koster-De Vries

  Sinds dinsdag 17 mei zijn Piet en Riki Koster-De Vries wel 60 jaar getrouwd! Reden voor burgemeester Joan de Zwart-Bloch om een felicitatiebezoek te brengen.

 • Sluitingsdagen Maatschappelijke Zaken HBEL

  Het Informatiepunt Maatschappelijke Zaken HBEL is gesloten op de volgende dagen:

 • Felicitaties voor 50-jarig bruidspaar de Zwart

  Vandaag was een feestelijke dag voor meneer en mevrouw de Zwart uit Blaricum. Ze vierden hun 50-jarig huwelijks jubileum. Traditiegetrouw bracht de burgemeester het bruidspaar een bezoek om hen te feliciteren.

 • Verkeersontwerp en participatie Bergweg-Meentzoom afgerond

  Na een laatste gespreksronde met een comité van inwoners is het verkeersontwerp voor de Bergweg-Meentzoom afgerond. Dit ontwerp omvat ook het kruispunt van de Randweg-Oost met de Burgemeester Le Coultredreef.

 • Herdenking 4 mei

  Vandaag konden we als vanouds samen stil staan bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en alle mensen die als gevolg van oorlog en vredesmissies zijn omgekomen. De herdenking vond plaats bij het monument in het Burgemeester Klaarenbeekpark.

 • Maatregelen eikenprocessierups

  De eikenprocessierups. U bent ´m vast niet vergeten. De rups kan in een eikenboom zitten en heeft brandharen. Om de groei van deze rupsen zoveel mogelijk te beperken, is bestrijding noodzakelijk. Eind april zijn de werkzaamheden gestart.

 • Nieuw pand Gooise Huisartsen Praktijk geopend!

  Deltazijde 10V is het nieuwe adres van de Gooise Huisartsen Praktijk. Donderdag 28 april verrichtte burgemeester Joan de Zwart-Bloch de officiële opening van het nieuwe huisartsenpand in De Blaricummermeent.

 • Koninklijke onderscheiding voor inwoner uit Blaricum

  Op dinsdag 26 april ontving de heer Tom van Meeuwen uit Blaricum een Koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch verraste hem die ochtend op het gemeentehuis waar hij dacht een afspraak te hebben over dorpsblad hei&wei. De heer van Meeuwen is benoemd tot ´Ridder in de Orde van Oranje-Nassau´.

 • Koninklijke onderscheiding voor inwoner uit Blaricum

  Op zaterdag 23 april ontving de heer Herman van Dennenbroek uit Blaricum een Koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch verraste hem die ochtend met dit feestelijke nieuws tijdens een symposium over geologie in Ermelo. De heer Van Dennenbroek is benoemd tot ´Lid in de Orde van Oranje-Nassau´.

 • Burgemeester Joan de Zwart-Bloch kondigt vertrek aan

  Burgemeester Joan de Zwart-Bloch heeft dinsdagavond 19 april 2022 in de raadsvergadering aangekondigd dat ze begin 2023 stopt als burgemeester van Blaricum.

 • Maai mei en juni niet

  Imkers uit de regio roepen u op om in de maanden mei en juni uw tuin niet te maaien. Door in die periode (een stuk van) uw gazon niet te maaien, legt u een rijk buffet aan voor belangrijke beestjes, zoals wilde bijen, kevers, vlinders en hommels. Vooral in het voorjaar kunnen ze dat goed gebruiken.

 • Energietoeslag aanvragen

  Heeft u een laag inkomen en moeite met het betalen van uw energierekening? Misschien heeft u recht op de eenmalige energietoeslag.

 • Vragenlijst ‘Waar staat je gemeente’

  Heeft u de vragenlijst van ‘Waar staat je gemeente’ al in de bus aangetroffen? Alle huishoudens in de gemeente ontvangen deze vragenlijst. Inwoners worden gevraagd een mening te geven over onderwerpen zoals dienstverlening, vuurwerk, de voorzieningen in de gemeente en woon- en leefomgeving.

 • Wijzigingen GAD rondom de feestdagen

  Tijdens de komende feestdagen wijzigen de dagen waarop de kliko’s geleegd worden.

 • Start bouw nieuwe kinderopvang in De Blaricummermeent

  Na een lange periode van voorbereidingen is de bouw gestart van kinderopvang ‘De Kikkerkoning’ in De Blaricummermeent. Wethouder Anne-Marie Kennis markeerde de start van de bouw door, met een knipoog naar het sprookje, een kikker uit een gouden bal te laten springen.

 • Corona Herstel Platform gestopt

  Het Corona Herstel Platform (CHP) is opgeheven. In juni 2021 was het door de gemeenteraad in het leven geroepen om samen met inwoners, organisaties en ondernemers vooruit te kijken naar de periode na de coronacrisis.

 • Satyamo Uijldert Lid in de Orde van Oranje Nassau

  Dinsdagnavond 29 maart, tijdens de buitengewone raadsvergadering waarin afscheid werd genomen van vertrekkende raadsleden, ontving Satyamo Uijldert (voormalig raadslid van Hart voor Blaricum) een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Joan de Zwart.

 • Oekraïne: hulp & opvang

  Op deze pagina's vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen in Blaricum en iedereen die zich voor hen wil inzetten.

 • Hulp aan Oekraïners

  De gebeurtenissen in Oekraïne raken ook onze inwoners. Er zijn de afgelopen dagen ontzettend veel hulpacties opgestart. Van kleine, particuliere initiatieven tot zeer grootschalige hulpverlening van wereldwijd opererende organisaties.

 • Uitbreidingsplannen Albert Heijn

  De Albert Heijn aan de Huizerweg heeft plannen om uit te breiden. Deze plannen zijn de afgelopen periode onderwerp van gesprek geweest in de gemeenteraad. De gemeenteraad stemde in met de plannen, onder voorwaarde dat tussen de gevel van het nieuwe pand en de perceelgrens aan de zijde van de Huizerweg tenminste twee meter ruimte moet zitten. Dit om te voorkomen dat de stoep voor de winkel te smal wordt.

 • Geschiedenis scannen in De Blaricummermeent

  Tussen kerst en nieuwjaar zijn 36 bordjes met QR-codes geplaatst op verschillende plekken in De Blaricummermeent. Wanneer je de code scant, ontvouwt zich historische informatie over de plek of de straatnaam.

 • In gesprek met een zorgprofessional over corona?

  Bel 0800 7707707.

 • Extra compensatie energiekosten in 2022

  Het kabinet heeft bekendgemaakt dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum in 2022 via de gemeente eenmalig € 200,- extra krijgen voor het betalen van hun energierekening.

 • Echtpaar Vos-Smeenk is 60 jaar getrouwd!

  Donderdag 30 december 2021 bezocht burgemeester Joan de Zwart-Bloch hen op hun huwelijksdag.

 • Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

  IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

 • Koninklijke Onderscheiding voor Prof. dr. Haas

  Prof. dr. Felix Haas ontving op donderdag 16 december 2021 uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding.

 • Echtpaar Van Amstel 50 jaar getrouwd

  Locoburgemeester Anne-Marie Kennis bracht vanochtend een felicitatiebezoek aan echtpaar W. van Amstel-Pillawella Galagedera voor hun 50-jarig huwelijksjubileum.

 • Koninklijke Onderscheiding voor Mevrouw Esther Rabbe-Grimbergen

  Mevrouw Esther Rabbe-Grimbergen ontving op vrijdag 3 december 2021 uit handen van locoburgemeester Anne-Marie Kennis een Koninklijke Onderscheiding. Geheel belangeloos en met bovenmatige inspanning zet de gedecoreerde zich al jarenlang in voor kinderen met autisme bij De Droomboom in Blaricum.

 • Week tegen de Kindermishandeling

  Op 15 november start de Week tegen Kindermishandeling. Op dit moment groeit 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

 • Onderzoek wijkcentrum de Malbak

  De Malbak is een ontmoetingsplaats voor jong en oud in De Bijvanck. De gemeente onderzoekt welke verbeteraanpassingen er bij de Malbak nodig zijn. Daarvoor zijn de behoeften en wensen van bewoners uit de Bijvanck en de Blaricummermeent in beeld gebracht via een online vragenlijst.

 • Koninklijke onderscheiding voor inwoner uit Blaricum

  Op vrijdag 4 juni 2021 ontving de heer Peter Blom uit Blaricum een Koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch verraste hem die middag met dit bijzondere feit tijdens een bijeenkomst waarin de heer Blom - na een dienstverband van 40 jaar - afscheid nam van Triodos Bank. De heer Blom is benoemd tot ´Officier in de Orde van Oranje-Nassau´.

 • Koninklijke Onderscheidingen in Blaricum

  Op maandag 26 april 2021 ontvingen 5 inwoners uit Blaricum tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten. Het gaat om de heer Kastelein, de heer Van Aalst, mevrouw Cornelis-Carstens en mevrouw Hund. Burgemeester Joan De Zwart-Bloch verblijdde hen die ochtend met dit feestelijke nieuws en sprak hen online toe. Diezelfde middag kregen de gedecoreerden de versierselen thuis door de burgemeester overhandigd.

  De heer Wolvetang woont sinds kort in Blaricum. Omdat de heer Wolvetang zijn bijzondere verdiensten verricht in de gemeente Huizen, ontvangt hij uit handen van de burgemeester van Huizen, Niek Meijer, de Koninklijke Onderscheiding.

 • Gratis ontwikkelprogramma Educentre

  Opleidingen zijn ontzettend belangrijk voor uw ontwikkeling. Daarom bieden de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) opleidingen, leerroutes en competentietesten aan voor inwoners. U kunt gratis en onbeperkt gebruikmaken van het online ontwikkelprogramma van Educentre.

 • HOV-buslijn Blaricum

  Het is goed wonen in ’t Gooi en dat willen we graag zo houden. Daarom investeert de gemeente Blaricum samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Eemnes, Laren, Hilversum en Huizen in een betrouwbaar OV-netwerk voor alle inwoners en reizigers in ’t Gooi. Onder andere door de realisatie van een Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) route tussen Hilversum en Huizen.

 • Waardering voor mantelzorgers

  Mantelzorg is dankbaar werk, maar het kan ook zwaar zijn. Ontvangt u mantelzorg? Dan kunt u iets terug doen voor uw mantelzorger(s) met het mantelzorgcompliment.

 • Sjors Sportief & Creatief weer van start!

  Dit jaar heeft Sjors Sportief & Creatief weer een uniek sport- en cultuuraanbod voor basisschoolkinderen. Hiermee krijgen alle kinderen de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met sportieve en culturele activiteiten binnen de gemeente. Denk aan dansen, hockey, schilderen, knutselen en nog veel meer!

 • Schoonmaakbingo op zaterdag 20 maart

  Op zaterdag 20 maart 2021 is het Landelijke Opschoondag. Een mooie manier om de lente in te luiden. Vanwege corona dit jaar geen grote opschoon-evenementen met veel mensen, maar veel kleine acties dichtbij huis. Zo organiseren we in Blaricum een schoonmaakbingo. Ook schoonmaken doen we natuurlijk coronaproof en veilig.

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Dekkend AED-netwerk in Blaricum

  Nu ook het AED-apparaat bij de brandweerkazerne is aangesloten op het meldsysteem van HartslagNu.nl, beschikt Blaricum over een dekkend AED-netwerk! Doel hiervan is om de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand te vergroten. De gemeente startte in 2019 met het project en werkte samen met Stan, een organisatie die gemeenten ondersteunt bij de implementatie van het oproepsysteem.

 • Liesbeth Boersen stopt als wethouder

  Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 16 februari 2021 heeft Liesbeth Boersen (De Blaricumse Partij) haar ontslag kenbaar gemaakt als wethouder van de gemeente Blaricum.

 • Huurders van de Alliantie in Blaricum dragen bij aan CO2 neutraaldoelstelling in 2050

  Samen met de gemeente, partners en bewoners werken we aan slimme oplossingen om al onze woningen CO2-neutraal vóór 2050 te maken. De grote uitdaging zit in het verduurzamen van bestaande huurwoningen, dat vraagt om een goede samenwerking met de gemeente, partners en in het bijzonder de bewoners. Alleen met instemming van de bewoners kunnen we een stap maken naar een beter klimaat. Samen maken we het verschil!

 • Beleidsvisie Toerisme en Recreatie Blaricum gereed

  De nieuwe beleidsvisie Toerisme en Recreatie bevat uitgangspunten voor Blaricum op het gebied van toerisme en recreatie. De nota beschrijft het Blaricumse beleid en dat is vertaald in vier speerpunten. De acties voortkomend uit de speerpunten sluiten aan bij de ambities van de strategische visie, die in januari is vastgesteld.

 • Nieuwjaarsboodschap van burgemeester De Zwart-Bloch

  Voor alle inwoners van Blaricum heeft burgemeester Joan de Zwart-Bloch een nieuwjaarsboodschap, met een terugblik op 2020 en een wens voor het nieuwe jaar.

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.