Nieuwsberichten

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Blaricum zijn uitgebracht.

 • Koninklijk besluit benoeming Barbara de Reijke

  Het Ministerie van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft vandaag in een persbericht bekend gemaakt dat Barbara de Reijke bij Koninklijk besluit is benoemd tot burgemeester van Blaricum.

 • Praat mee over wonen in Blaricum en Laren op 26 januari

  Blaricum en Laren ontwikkelen een nieuwe Woonvisie. Deze geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag waar in de toekomst gebouwd kan worden en wat voor type (zorg)woningen nodig zijn in de dorpen. We nodigen u graag uit om hierover mee te praten tijdens een themabijeenkomst op donderdag 26 januari. De bijeenkomst is bedoeld als aanvulling op de online vragenlijst over het onderwerp.

 • Afscheid Joan de Zwart-Bloch

  Op vrijdag 20 januari 2023 nam Joan de Zwart-Bloch tijdens een buitengewone raadsvergadering officieel afscheid als burgemeester van Blaricum.

 • Voornemen tot verkoop stuk gemeentegrond Laantje van Oversteegen 1

  Blaricum, 20 januari 2023

 • Voornemen tot verkoop stuk gemeentegrond Deltazijde ongenummerd

  Blaricum, 20 januari 2023

 • Update integrale aanpak Bijvanck

  De Bijvanck is een wijk uit de jaren '70 en toe aan een totale opknapbeurt. De gemeente Blaricum en aannemer Roelofs zijn ondertussen al een paar maanden bezig met het uitwerken van het definitieve ontwerp. In dit artikel leest u meer over de stand van zaken.

 • Hollandse Luchten Gooi- en Vechtstreek: Start Pilot Geluid Meten

  In februari start het project Hollandse Luchten in de Gooi- en Vechtstreek met de pilot Geluid Meten. De gemeenten Gooise Meren, Blaricum, Eemnes en Laren doen hieraan mee.

 • Uitkomsten gesprekken Eteck over tariefstijging Blaricummermeent

  Bewoners van de Blaricummermeent zijn onlangs door Eteck geïnformeerd over de nieuwe tarieven. De tariefstijging heeft bij bewoners veel vragen opgeroepen.

 • Positieve Gezondheid en Informele Steun

  Kom naar de inspiratiesessie op 7 februari

 • Website voor gemeentelijke belastingen Huizen, Blaricum en Laren gelanceerd

  Per 1 januari 2023 zijn alle werkzaamheden rondom de gemeentelijke belastingen van de gemeenten Blaricum en Laren overgedragen aan de gemeente Huizen. Inwoners en ondernemers kunnen vanaf vandaag voor alle informatie terecht op een nieuwe website: www.belastingenhbl.nl. De website is speciaal voor de belastingsamenwerking in het leven geroepen.

 • Voornemen tot verkoop stuk gemeentegrond

  Blaricum, 9 januari 2023

 • Altijd op de hoogte blijven van besluiten in uw buurt?

  Besluiten zoals vergunningen, bouwplannen en plaatselijke regelgeving kunnen van invloed zijn op uw woonomgeving. U blijft daarom graag op de hoogte van deze berichten. Wij als gemeente en andere overheidsorganisaties publiceren deze besluiten op Berichten over uw buurt. Er zijn verschillende manieren om op de hoogte te blijven bijvoorbeeld een e-mailservice of app. Wat dit voor u betekent, leggen we graag uit.

 • Blaricum, Eemnes en Laren starten energiebesparingsaanpak jaren ‘70/’80 woningen

  Gratis en onafhankelijk advies voor huiseigenaren.

 • Lokale omroep in de BEL-gemeenten

  Stichting lokale omroep Hilversum, Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren is voor 5 jaar aangewezen als lokale publieke media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeenten Blaricum, Eemnes, Hilversum, Huizen en Laren. Deze periode van 5 jaar is met terugwerkende kracht ingegaan op 8 december 2018 en eindigt op 8 december 2023.

 • Melding openbare ruimte? Download de app!

  Is er iets kapot in uw buurt? Bijvoorbeeld een lantaarnpaal? Ziet u een verstopte straatput? Of is er sprake van rondslingerend afval, vernielingen of overlast? Meld het bij de gemeente. Dit kan nu ook via app!

 • Voornemen tot tijdelijke overdracht gemeentegrond

  De gemeente Blaricum is van plan om een overeenkomst te sluiten over twee gemeentegronden. Het gaat in totaal om ongeveer 22 m2. Het is ter vestiging van een tijdelijk recht van opstal aan Delta Fiber Netwerk B.V. voor 15 jaar. Hierdoor kan het bedrijf hier zogeheten Point of Presence (PoP-stations) realiseren voor een glasvezelnetwerk of andere telecommunicatiedoeleinden.

 • Barbara de Reijke voorgedragen als nieuwe burgemeester van Blaricum

  De gemeenteraad van Blaricum heeft in de raadsvergadering van 7 december 2022 Barbara de Reijke aanbevolen als nieuwe burgemeester van Blaricum. Dat heeft de voorzitter van de vertrouwenscommissie, de heer Willem Pel, zojuist bekendgemaakt in de openbare raadsvergadering. Barbara de Reijke volgt mevrouw Joan de Zwart-Bloch op, die sinds 1 april 2008 burgemeester is van Blaricum.

 • Opnieuw energietoeslag in 2023

  In 2023 stelt het kabinet opnieuw energietoeslag beschikbaar. Het gaat om ongeveer € 1300,- per huishouden.

 • Kerstverlichting in de openbare ruimte in de Blaricummermeent

  De feestdagen staan voor de deur. Traditiegetrouw hangt de gemeente in deze periode in de openbare ruimte (op straat en langs bruggen) kerstverlichting op. Bij de voorbereidingen hiervoor ontdekte de gemeente dat de kerstverlichting in de Blaricummermeent helaas niet veilig is. Om onveilige situaties te voorkomen, is er daarom besloten om dit jaar geen kerstverlichting aan te sluiten. Dat vinden we bijzonder jammer voor iedereen die zo geniet van de wintersfeer.

 • Gemeentelijke belastingen Blaricum en Laren straks via gemeente Huizen

  Vanaf 1 januari 2023 dragen de gemeenten Blaricum en Laren alle werkzaamheden rondom de gemeentelijke belastingen over aan de gemeente Huizen. De gemeenten gaan hiervoor een dienstverleningsovereenkomst aan. De gemeenten Blaricum en Laren blijven zelf verantwoordelijk voor het maken van beleid en het bepalen van de belastingtarieven.

 • Nederlandse nationaliteit voor mevrouw Larisa M. Mishniova

  Op donderdag 24 november is mevrouw Larisa M. Mishniova in het gemeentehuis van Blaricum genaturaliseerd.

 • Huurovereenkomst stacaravans Woensberg getekend

  De gemeente Blaricum en I&S Vastgoed hebben op 17 november 2022 de huurovereenkomst voor 59 stacaravans op de Woensberg ondertekend. Dit nadat het college van burgemeester en wethouders de huurovereenkomst had vastgesteld.

 • Koninklijke Onderscheiding voor de heer Jaap Swart

  De heer Jaap Swart ontving op donderdag 17 november uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding. Met bovenmatige inspanning heeft de gedecoreerde zich jarenlang ingezet voor de verbetering van onderwijs, welvaart en gezondheid in ontwikkelingslanden. “Onze wereld heeft mensen zoals u nodig,” aldus burgemeester Joan de Zwart-Bloch.

 • Nederlandse nationaliteit voor 2 inwoners

  Op 15 november 2022 kregen 2 inwoners van Blaricum de Nederlandse nationaliteit.

 • Verdachte situatie? Meld Misdaad Anoniem

  Meld Misdaad Anoniem (M.) is een meldpunt waar iedereen anoniem informatie kan geven over criminaliteit en misdaad. Het is belangrijk om verdachte situaties te melden om bijvoorbeeld een onderzoek op te starten.

 • Waarschuwingsborden Blauwalg Blaricummermeent

  Sinds de zomer staan er waarschuwingsborden 'pas op Blauwalg' langs de Meenstroom in de Blaricummermeent. Ook al is het nu kouder, de blauwalgen zijn nog steeds aanwezig. Het blijft van belang om contact met het water te vermijden.

 • ‘1K Z1E J3’ bankjes in Blaricum

  In Blaricum zijn er nu ook ‘1K Z1E J3’ bankjes. Het is onderdeel van de campagne van stichting 113 Zelfmoordpreventie.

 • Feest voor de vrijwilligers in Blaricum

  Op donderdagavond 27 oktober was de vrijwilligersavond in het Vitus. Alle vrijwilligers zijn op deze avond in het zonnetje gezet en 2 vrijwilligers in het bijzonder.

 • Geeft uw mening over het verdelen van de sociale huurwoningen in de regio Gooi en Vechtstreek

  De gemeenten en de woningcorporaties zijn benieuwd naar uw mening over de afspraken voor het verdelen van de sociale huurwoning in de regio Gooi en Vechtstreek. En wat vindt u van WoningNet? Heeft u tips hoe het beter kan?

 • Aandacht voor mantelzorg

  Mantelzorgers zijn onzichtbare helden, die het verdienen om in de schijnwerpers te worden gezet. Dat willen we graag doen door het aanbieden van een aantal gezellige en ontspannende activiteiten rond de dag van de Mantelzorg in de week van 7 november.

 • College verleent aanlegvergunningen de Woensberg

  Op recreatieterrein de Woensberg is tijdelijke huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen voorzien, in de vorm van 59 stacaravans. Om deze te kunnen aansluiten op nutsvoorzieningen moeten op het terrein werkzaamheden worden uitgevoerd.

 • Blaricumse kermis: drie dagen feest!

  18 augustus 2022

  Na twee jaar zonder kermis (vanwege corona) mag het feest dan nu eindelijk weer doorgaan. We vieren de Blaricumse kermis tijdens drie feestdagen: maandag 22 t/m woensdag 24 augustus.

 • Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus

  Let op: vanwege de aangekondigde hitte passen de scheidingsstations van de GAD hun openingstijden aan.

 • Extreme hitte? Let dan ook goed op de bescherming van dieren!

  De komende dagen kan het flink warm worden. Het is dan belangrijk om extra aandacht te hebben voor (huis)dieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Op de website van de Dierenbescherming zijn allerlei tips te vinden.

 • Op weg naar een nieuwe burgemeester

  27 juni 2022

  “Het is zelfs een koninklijk besluit.”

  Blaricum zoekt een nieuwe burgemeester, omdat de huidige burgemeester Joan de Zwart-Bloch haar vertrek heeft aangekondigd. Een functie als deze is niet zomaar ingevuld. Hoe gaat deze zoektocht in zijn werk?

 • Koninklijke Onderscheiding voor de heer Michel Distelblom

  De heer Michel Distelblom heeft op woensdag 22 juni uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De inwoner van Blaricum zette zich de afgelopen 20 jaar geheel belangeloos in voor KNGF Geleidehonden.

 • Sluitingsdagen Maatschappelijke Zaken HBEL

  Het Informatiepunt Maatschappelijke Zaken HBEL is gesloten op de volgende dagen:

 • Herdenking 4 mei

  Vandaag konden we als vanouds samen stil staan bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en alle mensen die als gevolg van oorlog en vredesmissies zijn omgekomen. De herdenking vond plaats bij het monument in het Burgemeester Klaarenbeekpark.

 • Burgemeester Joan de Zwart-Bloch kondigt vertrek aan

  Burgemeester Joan de Zwart-Bloch heeft dinsdagavond 19 april 2022 in de raadsvergadering aangekondigd dat ze begin 2023 stopt als burgemeester van Blaricum.

 • Oekraïne: hulp & opvang

  Op deze pagina's vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen in Blaricum en iedereen die zich voor hen wil inzetten.

 • Hulp aan Oekraïners

  De gebeurtenissen in Oekraïne raken ook onze inwoners. Er zijn de afgelopen dagen ontzettend veel hulpacties opgestart. Van kleine, particuliere initiatieven tot zeer grootschalige hulpverlening van wereldwijd opererende organisaties.

 • In gesprek met een zorgprofessional over corona?

  Bel 0800 7707707.

 • Extra compensatie energiekosten in 2022

  Het kabinet heeft bekendgemaakt dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum in 2022 via de gemeente eenmalig € 200,- extra krijgen voor het betalen van hun energierekening.

 • Echtpaar Vos-Smeenk is 60 jaar getrouwd!

  Donderdag 30 december 2021 bezocht burgemeester Joan de Zwart-Bloch hen op hun huwelijksdag.

 • Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

  IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

 • Koninklijke Onderscheiding voor Prof. dr. Haas

  Prof. dr. Felix Haas ontving op donderdag 16 december 2021 uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een Koninklijke Onderscheiding.

 • Echtpaar Van Amstel 50 jaar getrouwd

  Locoburgemeester Anne-Marie Kennis bracht vanochtend een felicitatiebezoek aan echtpaar W. van Amstel-Pillawella Galagedera voor hun 50-jarig huwelijksjubileum.

 • Koninklijke Onderscheiding voor Mevrouw Esther Rabbe-Grimbergen

  Mevrouw Esther Rabbe-Grimbergen ontving op vrijdag 3 december 2021 uit handen van locoburgemeester Anne-Marie Kennis een Koninklijke Onderscheiding. Geheel belangeloos en met bovenmatige inspanning zet de gedecoreerde zich al jarenlang in voor kinderen met autisme bij De Droomboom in Blaricum.

 • Week tegen de Kindermishandeling

  Op 15 november start de Week tegen Kindermishandeling. Op dit moment groeit 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

 • Onderzoek wijkcentrum de Malbak

  De Malbak is een ontmoetingsplaats voor jong en oud in De Bijvanck. De gemeente onderzoekt welke verbeteraanpassingen er bij de Malbak nodig zijn. Daarvoor zijn de behoeften en wensen van bewoners uit de Bijvanck en de Blaricummermeent in beeld gebracht via een online vragenlijst.

 • Koninklijke onderscheiding voor inwoner uit Blaricum

  Op vrijdag 4 juni 2021 ontving de heer Peter Blom uit Blaricum een Koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch verraste hem die middag met dit bijzondere feit tijdens een bijeenkomst waarin de heer Blom - na een dienstverband van 40 jaar - afscheid nam van Triodos Bank. De heer Blom is benoemd tot ´Officier in de Orde van Oranje-Nassau´.

 • Koninklijke Onderscheidingen in Blaricum

  Op maandag 26 april 2021 ontvingen 5 inwoners uit Blaricum tijdens de jaarlijkse lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten. Het gaat om de heer Kastelein, de heer Van Aalst, mevrouw Cornelis-Carstens en mevrouw Hund. Burgemeester Joan De Zwart-Bloch verblijdde hen die ochtend met dit feestelijke nieuws en sprak hen online toe. Diezelfde middag kregen de gedecoreerden de versierselen thuis door de burgemeester overhandigd.

  De heer Wolvetang woont sinds kort in Blaricum. Omdat de heer Wolvetang zijn bijzondere verdiensten verricht in de gemeente Huizen, ontvangt hij uit handen van de burgemeester van Huizen, Niek Meijer, de Koninklijke Onderscheiding.

 • HOV-buslijn Blaricum

  Het is goed wonen in ’t Gooi en dat willen we graag zo houden. Daarom investeert de gemeente Blaricum samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Eemnes, Laren, Hilversum en Huizen in een betrouwbaar OV-netwerk voor alle inwoners en reizigers in ’t Gooi. Onder andere door de realisatie van een Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) route tussen Hilversum en Huizen.

 • Waardering voor mantelzorgers

  Mantelzorg is dankbaar werk, maar het kan ook zwaar zijn. Ontvangt u mantelzorg? Dan kunt u iets terug doen voor uw mantelzorger(s) met het mantelzorgcompliment.

 • Sjors Sportief & Creatief weer van start!

  Dit jaar heeft Sjors Sportief & Creatief weer een uniek sport- en cultuuraanbod voor basisschoolkinderen. Hiermee krijgen alle kinderen de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met sportieve en culturele activiteiten binnen de gemeente. Denk aan dansen, hockey, schilderen, knutselen en nog veel meer!

 • Schoonmaakbingo op zaterdag 20 maart

  Op zaterdag 20 maart 2021 is het Landelijke Opschoondag. Een mooie manier om de lente in te luiden. Vanwege corona dit jaar geen grote opschoon-evenementen met veel mensen, maar veel kleine acties dichtbij huis. Zo organiseren we in Blaricum een schoonmaakbingo. Ook schoonmaken doen we natuurlijk coronaproof en veilig.

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Dekkend AED-netwerk in Blaricum

  Nu ook het AED-apparaat bij de brandweerkazerne is aangesloten op het meldsysteem van HartslagNu.nl, beschikt Blaricum over een dekkend AED-netwerk! Doel hiervan is om de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand te vergroten. De gemeente startte in 2019 met het project en werkte samen met Stan, een organisatie die gemeenten ondersteunt bij de implementatie van het oproepsysteem.

 • Liesbeth Boersen stopt als wethouder

  Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 16 februari 2021 heeft Liesbeth Boersen (De Blaricumse Partij) haar ontslag kenbaar gemaakt als wethouder van de gemeente Blaricum.

 • Huurders van de Alliantie in Blaricum dragen bij aan CO2 neutraaldoelstelling in 2050

  Samen met de gemeente, partners en bewoners werken we aan slimme oplossingen om al onze woningen CO2-neutraal vóór 2050 te maken. De grote uitdaging zit in het verduurzamen van bestaande huurwoningen, dat vraagt om een goede samenwerking met de gemeente, partners en in het bijzonder de bewoners. Alleen met instemming van de bewoners kunnen we een stap maken naar een beter klimaat. Samen maken we het verschil!

 • Beleidsvisie Toerisme en Recreatie Blaricum gereed

  De nieuwe beleidsvisie Toerisme en Recreatie bevat uitgangspunten voor Blaricum op het gebied van toerisme en recreatie. De nota beschrijft het Blaricumse beleid en dat is vertaald in vier speerpunten. De acties voortkomend uit de speerpunten sluiten aan bij de ambities van de strategische visie, die in januari is vastgesteld.

 • Nieuwjaarsboodschap van burgemeester De Zwart-Bloch

  Voor alle inwoners van Blaricum heeft burgemeester Joan de Zwart-Bloch een nieuwjaarsboodschap, met een terugblik op 2020 en een wens voor het nieuwe jaar.

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.